Linkovi

MERS - nova globalna pretnja


Koronavirus koji izaziva MERS, viđen pod mikroskopom na američkom Instituitu za alergije i zarazne bolesti
Koronavirus koji izaziva MERS, viđen pod mikroskopom na američkom Instituitu za alergije i zarazne bolesti

Zdravstveni radnici širom sveta pažljivo prate Bliskoistočni respiratorni sindrom, koji izaziva sličan virus onom koji je pre 11 godina doveo do epidemije SARS-a...

Prvi slučaj Bliskoistočnog respiratornog sindroma pojavio se u Sjedinjenim Državama. Stručnjaci širom sveta prate taj virus zbog nagoveštaja da bi mogao da postane velika globalna pretnja.

Pre jedanaest godina, teški akutni respiratorni sindrom – SARS - pojavio se u Kini. Pre nego što je zaustavljen, od njega je inficirano oko osam hiljada ljudi u 29 zemalja, a umrlo je oko 800 osoba. Sada, sličan virus izaziva Bliskoistočni respiratorni sindrom ili MERS.

Entoni Fauči je šf odseka za istraživanje infektivnih bolesti u američkim Nacionalnim institutima za zdravlje. On kaže da je oko trećina onih koji su zarazili virusom - umrla.

“To je nazamislivo kada se radi o uobičajenim vrstama infekcija, kave su respiratorne infekcije. To je veoma otrežnjujuća vest za nas o tome. Na neki način je ipak ohrabrujuće da se ne prenosi sa osobe na osobu”.

Od kako se pojavio prvi slučaj 2012. godine, nekoliko stotina slučajeva bilo je registrovano širom sveta. Mnogi od najbolesnijih imali su i druge zdravstvene probleme.

Virus se širio veoma sporo do nedavno, kaže stručnjak za infektivne bolesti Ajmeš Adaldža. On je govorio za Glas Amerike putem Skajpa.

“Uočili smo sve veći broj slučajeva tokom poslednjih nekoliko nedelja u Saudijskoj Arabiji, gde nije bilo tako brzog širenja u prošlosti. I to je mnogim ljudima skrenulo pažnju, zato što postoje paralele između tog virusa i SARS-a”.

SARS je izazvao uzbunu kada se proširio među zdravstvenim radnicima i kada je otišao u javnost. Nedavna pojava u saudijskim bolnicama izazvala je zabrinutost da je virus mutirao u mnogo lakše prenosiv oblik. Ali testovi su pokazali da to nije slučaj, kaže dr Entoni Fauči.

“Veoma je moguće da ova nova pojava virusa nema veze s tim da se on znatno promenio, kako bi bio lakše prenosiv. Po svemu sudeći radi se o nečemu poput kršenja bolničke predostrožnosti”.

Veruje se da su kamile originalni izvor virusa, tako da je saudijski ministar zdravlja upozorio da bi trebalo izbegavati bliski kontakt s tim životinjama. Međutim, kamile su veoma cenjene u regionu zbog njihovog mesa, mleka, ali i kao prevozno sredstvo.

Važnost zaustavljanja bolesti na njenom izvoru i zaustavljanje njenog širenja su samo dve od lekcija koje su naučene od SARS-a, kaže Ajmeš Adaldža.

“Najveća lekcija od SARS-a je da je svet malo mesto, da bolest s jednog kraja sveta, može da se pojavi u Kanadi, na potpuno drugoj polulopti. Potpuna zdravstvena bezbednost na planeti zavisi od tesne saradnja u prepoznavanju tih pretnji što je pre moguće i zatim njihovom potpunom zaustavljanju”.

To je razlog zbog kojeg zdravstveni zvaničnici širom sveta pažljivo prate MERS.
XS
SM
MD
LG