petak, 12. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Preminuo premijer Etiopije

Premijer Etiopije, Meles Zenavi, preminuo je u 58. godini života

Predstavnik etiopske vlade Bereket Sajmon zvanično najavio smrt premijera Melesa ZenavijaPredstavnik etiopske vlade Bereket Sajmon zvanično najavio smrt premijera Melesa Zenavija
x
Predstavnik etiopske vlade Bereket Sajmon zvanično najavio smrt premijera Melesa Zenavija
Predstavnik etiopske vlade Bereket Sajmon zvanično najavio smrt premijera Melesa Zenavija
Glas Amerike
Premijer Etiopije, Meles Zenavi,  preminuo je u 58. godini života nakon višemesečnih nagadjanja o njegovom zdravstvenom stanju.

Etiopska državna televizija danas je donela vest o njegovoj smrti, saopštivši da je on kasno juče u jednoj bolnici u inostranstvu preminuo od iznenadne infekcije. 

U razgovoru za Glas Amerike vladin predstavnik Bereket Simon nije rekao gde je Meles umro niti je rekao zbog koje bolesti je bio smešten u bolnicu.

Meles nije vidjen u javnosti gotovo dva meseca pre smrti.

Predstavnik Bereket je ukazao da je potpredsednik vlade Etiopije, Hajlemariam Desalen preuzeo funkciju vršioca dužnosti premijera.

On je takodje ukazao da će Melesovi posmrtni ostaci biti prebačeni u Etiopiju u ponedeljak popodne i da funkcioneri planiraju pogreb.

Meles je više od 20 godina bio premijer Etiopije pošto je ustanički savez na čijem je čelu bio preuzeo vlast 1991.

Meles je hvaljen u inostranstvu zbog toga što je unapredio privredu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu u Etiopiji. Medjutim, grupe za ljudska prava oštro su ga kritikovale zbog brojnih kršenja, uključujući ograničavanje nezavisnih medija.

Etiopija je pod njegovom upravom vodila rat sa Eritrejom zbog graničnog spora i slala trupe u Somaliju da se bore protiv islamskih ekstremista.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
11.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE