petak, 29. april 2016

Aktuelno

Medicinske tetovaže sve popularnije

Za pojedine ljude tetovaže spasavaju život, kada se koriste da predstave lične medicinske informacije

x
Faiza Elmasri
Brojni ljudi, posebno mlađi, smatraju da su tetovaže kreativan i umetnički način da izraze sebe i svoja osećanja. Kako izveštava novinarka Glasa Amerike Faiza Elmasri, takozvane medicinske tetovaže su međutim sve popularnije.

Za manje od jednog sata, Robin Roderik dobila je ono što je već dugo želela, medicinsku tetovažu. Nova, trajna medicinska lična karta pokazuje njeno zdravstveno stanje, koje se naziva urodjenom hiperplazijom nadbubrežne žlezde.

To znači da vaše žlezde koje proizvode adrenalin ne funkcionišu. Uzimam dnevne doze steroida i ako upadnem u adrenalinsku krizu, to može da bude opasno po život.“

Zato je Robin stalno morala da nosi narukvicu sa svojim medicinskim podacima. Sada je zamenila taj komad nakita tetovažom. Umetnik koji pravi tetovaže Džefri Grimel, vlasnik „Iner Soul Ink“ salona za tetoviranje u Maunt Eriju u Merilendu, kaže da je pripremni razgovor sa zainteresovanima najvažniji deo procesa tetoviranja.

„Mogu skoro fizički da uočim ono što oni imaju u svojoj glavi i na taj način zapravo mogu to da ugradim u dizajn tetovaže.“

On takođe prepušta svojim mušterijama odluku o tome koji deo tela treba da bude tetoviran. Ali on kaže da bi medicinske tetovaže trebalo da budu na dostupnom mestu na telu kako bi medicinski profesionalci mogli da ih uoče u hitnim slučajevima.

Verovatno negde u predelu ručnog zgloba, da kada im mere puls, mogu odmah da ih vide.“

Tačno na mesto na koje je Rajan Merčant odlučio da stavi svoju tetovažu pre godinu dana. To je njegova peta tetovaža. Merčantu je uspostavljena dijagnoza dijabetesa kada je imao 13 godina. On je električar i ustanovio je da je tetovaža mnogo praktičnija i bezbednija od metalne narukvice koju je nekada nosio.

„Ne želite da nosite metalnu narukvicu kada radite sa strujom, morao sam svaki put da je skidam pred početak posla.“

Tetoviranje je mali hirurški zahvat i pacijenti bi trebalo da prethodno razgovaraju sa svojim lekarom, kaže endokrinolog Saleh Aldasuki koji je sa nama razgovarao putem Skajpa.

„Ako nije urađena pravilno, ako ju je uradio neko bez dozvole, bez čistog i sterilnog alata, pacijent može da dobije infekciju.“

Doktor Aldasuki kaže da bi medicinska zajednica trebalo da sačini neku vrstu pravila za standardizovanje tog procesa. Ali kaže da sve više njegovih pacijenata dobija medicinske tetovaže i da su veoma zadovoljni sa njima.

„Možemo to slobodno nazvati rastućim trendom među pacijentima, posebno dijabetičarima.“

Džefri Grimet takođe kaže da sve više ljudi dolazi u njegov salon i traži medicinske tetovaže.

„Rekao bih 60 do 80 godišnje.“

Grimet kaže da je novi trend dobar za njegov biznis i da očekuje da će biti sve snažniji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE