Linkovi

Matarela: Crna Gora spremna za NATO


Italijanski predsednik Serdjo Matarela sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem.
Italijanski predsednik Serdjo Matarela sa crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem.

Evroatlanske integracije Crne Gore danas je podržao i predsjednik Italije Serđo Matarela koji je boravio u Podgorici i na Cetinju, kao i američki kongresmen Robert Anderholt.

U Crnoj Gori se intenzivira kampanja kojom se želi pridobiti veća podrška javnosti za učlanjenje u NATO. Evroatlanske integracije Crne Gore danas je podržao i predsjednik Italije Serđo Matarela koji je boravio u Podgorici i na Cetinju, kao i američki kongresmen Robert Anderholt

Italijanski predsjednik Matarela, koji se danas sreo sa najvišim crnogorskim funkcionerima, uvjeren je da Crna Gora na dobrom putu kada su u pitanju evroatlantske integracije.

"Dvije države su ujedinjene velikim prijateljstvom i saradnjom u sadašnjem vremenu, ali i zajedničkom budućnošću u NATO-u i Evropskoj uniji. Mi smo uvjereni da Crna Gora treba da uđe u NATO. Crna Gora zaista ima stratešku poziciju i spremna je za ulazak u Alijansu i nadamo se da će se to što prije dogoditi. Što se tiče EU, Crna Gora je u procesu pregovora. Otvoreno je mnogo poglavlja, dva su već zatvorena", kazao je Matarela.

Članstvo Crne Gore u NATO-u značajno je za bezbjednost, ali i ekonomski razvoj države, ocijenjeno je na panel diskusiji “Jačanje stabilnosti na Balkanu kroz NATO proširenje".

Američki kongresmen, Robert Aderholt, ocijenio je da je članstvo Crne Gore u NATO-u suštinsko i veoma bitno, navodeći da država može da računa na podršku Sjedinjenih država u tom procesu.

"Možete da računate na veliki broj nas u Kongresu, ali je teško govoriti u ime kompletne američke Vlade", poručio je on.

Aderholt je ocijenio da je stabilnost koju pruža članstvo u NATO-u veoma značajno, podsjećajući na sukobe kroz koje je prošao region.

Članstvo u Alijansi predstavlja prvi značajan korak ka rješavanju svih tih konflikata i imaćete moju podršku u tom procesu, kazao je on.

Članstvo u NATO-u nije značajno samo sa bezbjednosnog aspekta, već je i u interesu razvoja ekonomije Crne Gore, smatra on.

Aderholt je kazao da su rane iz devedesetih još svježe i nemoguće ih je izbrisati.

"Ne znam koliko bi izvinjenje porodicama žrtava bombardovanja iz devedesetih značilo za Crnogorce, ali je bitno za članstvo u NATO-u da ljudi budu ujedinjeni, iako je nemoguće imati 100 odsto podrške", zaključio je on.

Bivši ministar odbrane Albanije, Fatmir Mediu, ukazao je na to da Crna Gora i Albanija žele da postanu članice i Evropske unije i Alijanse i da ispune njihove standarde, a ta dva procesa su komplementarna.

Prema njegovim riječima, direktne strane investicije u Albaniji, otkad je postala članica Alijanse, porasle su na 4,5 milijardi dolara, što znači da su utrostručene.

Bivši američki kongresmen, Bob McEven, kazao je da bi kompletan Balkan morao da postane jedna bezbjedna zona, kako bi budućnost bila izvjesna i sigurna.

U Podgorici je danas promivisan i priručnik “Integracija Crne Gore u NATO”, koji bi trebalo bi da doprinese poboljšanju znanja državnih i lokalnih službenika, akademske i šire javnosti o procesu pridruživanja Alijansi.

XS
SM
MD
LG