petak, 29. april 2016

Aktuelno / Amerika

Misija Kjuriositija se nastavlja

Rover Kjuriositi prvi put je na Marsu upotrebio bušilicu na kraju robotičke ruke, koju je zabio u stenu na toj planeti

Na jednoj od fotografija koju je Kjuriositi poslao NASI na zemlju vidi se stena poznata kao Džon Klajn sa koje je rover uzeo prve uzorke tla Marsa.   Na jednoj od fotografija koju je Kjuriositi poslao NASI na zemlju vidi se stena poznata kao Džon Klajn sa koje je rover uzeo prve uzorke tla Marsa.
x
Na jednoj od fotografija koju je Kjuriositi poslao NASI na zemlju vidi se stena poznata kao Džon Klajn sa koje je rover uzeo prve uzorke tla Marsa.
Na jednoj od fotografija koju je Kjuriositi poslao NASI na zemlju vidi se stena poznata kao Džon Klajn sa koje je rover uzeo prve uzorke tla Marsa.
Glas Amerike
Rover „Kjuriositi“ američke Agencije za istraživanje svemira, prvi put je na Marsu upotrebio bušilicu na kraju robotičke ruke, koju je zabio u stenu na toj planeti.

NASA je saopštila da je to najveći uspeh celog tima „Kjuriositija“ otkako je rover stigao na Mars u avgustu.

Dok su prethodni roveri na Marsu isecali stene, „Kjuriositi“ je prvi koji je bušio tlo da bi uzeo uzorke, a njegov sledeći zadatak  biće prenos praha u njegovu laboratoriju radi ispitivanja hemijskog sastava. Uzorci izmrvljene stene će se ispitatati da bi se utvrdilo da li je na Marsu nekada bilo vode.

Zadatak rovera je traganje za hemijskim komponentama potrebnim za razvoj živih organizama.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE