četvrtak, 05. maj 2016

Intervju

Inosent: SAD bi trebalo da ukinu pomoć Egiptu

Malu Inosent, Institut Kejto (CATO)Malu Inosent, Institut Kejto (CATO)
x
Malu Inosent, Institut Kejto (CATO)
Malu Inosent, Institut Kejto (CATO)
Branko Mikašinović
Da li će dolazak Muslimanskog bratstva na vlast u Egiptu podstaći islamizaciju zemlje i uticati na spoljnu politiku Kaira? Kolega Branko Mikašinović razgovarao je o tome sa saradnicom instituta Kejto, Malu Inosent.

Inosent: “Svedoci smo rastućeg trenda islamizacije Egipta, delimično zbog dolaska na vlast Muslimanskog bratstva, a delimično i zbog takve tendencije među muslimanskim zemljama. Mnogi Egipćani  žele turski politički model za svoju zemlju, ondosno islamsku demokreatiju, ali problem s tim je da je Egipat više religiozno orijentisano društvo, a ne sekularno, a dolazak na vlast Muslimanskog bratstvo je jednostavno manifestacija takvog gledišta egipatskog naroda“.

Glas Amerike: Da li bi  islamska ideologija  mogla da utiče na egipatsku spoljnu politiku?

Inosent: „I da i ne. Ono što će doneti promenu egipatske spoljne politike biće nastojanje nove vlasti da odbaci  nasleđe prošlosti,  tokom proteklih 30 godine, koje je donelo kontinuirano poniženje, kako mnogi smatraju u toj zemlji, kao što su mirovni sporazum iz Kemp Dejvida potpisan sa Izraelom 1978, po Egipat nepovoljno rešenje na Sinaju, kao i izforsirana prodaja prirodnog gasa Izraelu ispod  tržišne cene. U stvari, ovakvo mišljenje o nepovoljnom tretmanu Egipta dele i islamistički i liberalni elementi u Egiptu. Obe struje žele, na primer, da promene delove mirovnog sporazuma iz Kemp Dejvida. Dakle, nije u pitanju samo tendencija islamističkog porketa, već postoji i široki pokret u smeru promene egipatske spoljne politike, koja će se preorijentisati više ka regionalnoj saradnji između muslimanskih zemalja, a manje u ka zapadu, na čiju politiku se gleda sa podozrenjem“.

Glas Amerike: Kakvi bi mogli da budu budući odnosi Egipta sa SAD?

Inosent: „Lično mislim da bi SAD trebalo da ukinu pomoć Egiptu u svetlu ranijeg represivnog režima predsednika Mubaraka i sadašnjih autokratskih nastojanja egipatske vojne nomenklature.  Međutim, ne verujem da će do toga doći. SAD su tokom proteklih 30 godina obezbeđivale pomoć Egiptu od preko 60 milijardi dolara. Predsednik Obama i sekretaraka Klinton su čestitali  predsedniku Morsiju na pobedi, što bi moglo da se protumači da SAD prihvataju sadašnja kretanja u Egiptu i uprkos određenoj napetosti između dve zemlje, ne predviđam neki prelom u odnosima, a to znači da će Egipat formirati ne samo novu spoljnu politiku, već će je se i pridržavati, a uticaj zapada na to će biti ograničen“.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE