sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Mali: Snage Čada u Kidalu

Francuski funkcioneri danas su izvestili da je oko 1800 vojnika iz Čada počelo da ulazi u grad Kidal u Maliju

Konvoj trupa MalijaKonvoj trupa Malija
x
Konvoj trupa Malija
Konvoj trupa Malija
Glas Amerike
Vojnici iz Čada počeli su da obezbedjuju grad Kidal, u Maliju, koji je bio poslednje veliko uporište islamskih ekstremista u toj zemlji.

Francuski funkcioneri danas su izvestili da je oko 1800  vojnika iz Čada počelo da ulazi u taj grad. Do ovakvog razvoja dogadjaja  došlo je oko nedelju dana pošto su Francuzima predvodjene snage Malija zauzele aerodrom u Kidalu.

Nešto ranije sekularna pobunjenička grupa Tuarega, MNLA, preuzela je kontrolu nad samim gradom.

Francusko ministarstvo odbrane navodi da je u francuskim vazdušnim akcijama tokom proteklih dana napadnuto 25 islamističkih ciljeva u severnom Maliju.
 
Francuska, koja je započela intervenciju u Maliju prošlog meseca, najavila je planove za postepeno povlačenje svojih snaga i predavanje kontrole nad zauzetim gradovima armiji Malija i vojnim snagama na čijem su čelu Afričke trupe.
 
U ponedeljak su francuski funkcioneri najavili da će započeti povlačenje najvećeg broja svojih trupa iz Timbuktua.

Nezavisno od toga, medjunarodne organizacije i funkcioneri Malija održavaju danas sastanak u Briselu radi diskusija o stabilizaciji te zemlje.

Ujedinjene nacije, Evropska unija, Afrička unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država, poznata kao ECOWAS, su medju 45 delegacija koje učestvuju na tom sastanku.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE