četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Mali: Francuske snage napale položaje ekstremista

Francuske snage napale položaje islamskih ekstremista, svega nekoliko sati pošto je predsednik Francuske Fransoa Oland posetio tu zemlju

Francuske trupe u MalijuFrancuske trupe u Maliju
x
Francuske trupe u Maliju
Francuske trupe u Maliju
Glas Amerike
Francuska vojska je saopštila da je bombardovala položaje islamskih ekstremista na severoistoku Malija, svega nekoliko sati pošto je predsednik Francuske Fransoa Oland posetio tu zemlju.

Vojni funkcioneri kažu da su mete noćašnjih napada bili objekti za obuku i logistiku na području Kidala i Tesalita, blizu alžirske granice.

Predsednik Oland je juče rekao Malijcima da je terorizam suzbijen i potisnut, ali još ne i pobeđen.

Govoreći u prisustvu vršioca dužnosti predsedika Malija, Dionkunde Traorea, francuski predsednik je rekao da je dužnost njegove zemlje da interveniše i pomogne malijskim snagama da oteraju islamske ekstremiste iz njihovih uporišta na severu.

On je oduševljenoj masi u Bamaku rekao da se francuski vojnici bore da bi Malijci u bivšoj francuskoj koloniji mogli da žive u miru i demokratiji.

Traore se zahvalio Olandu i zatražio od Malijaca da se ne svete za napade ekstremista.

Francuski predsednik je došao u Mali tri nedelje posle početka francuske intervencije i u pratnji ministara odbrane i finansija posetio drevni grad Timbuktu, pre dolaska u Bamako. U Timbuktuu, igrači i dobošari su priredili dobrodošlicu francuskom predsedniku, dok je okupljeni narod skandirao „Živela Francuska“.

Predsednik Oland traži da afričke snage zamene francuske vojnike u borbi protiv pobunjenika. Tuareška pobunjenička organizacija MNLA – Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada, bori se za uspostavljanje tuareške države. 

Pokret je prošle godine zauzeo deo severnog Malija i udružio se sa islamskim ekstremistima posle pada Malijske vlade. Tuaregi su se potom odvojili od ekstremista, koji su na severu uveli strogi islamski zakon. MNLA sada kaže da podržava francusku vojnu operaciju u Maliju.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE