utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Mali: Zauzet aerodrom u Kidalu

Francuske snage noćas su zauzele aerodrom u Kidalu, poslednje veće uporište islamskih ekstremista, koji su prošle godine preuzeli kontrolu nad severom Malija.

Francuske snage u MalijuFrancuske snage u Maliju
x
Francuske snage u Maliju
Francuske snage u Maliju
Glas Amerike
Amini Maiga, predsednik kidalske regionalne skupštine, izjavio je da su trupe stigle avionima i helikopterima i da prilikom sletanja nisu naišle na otpor. Sekularna tuareška organizacija MNLA je proteklih dana saopštila da su njeni borci preuzeli Kidal od islamističke organizacije Ansar Dine.

Maiga, koji je u vezi sa gradom putem satelitskog telefona, kaže da je MNLA na periferiji grada, a da su borci organizacije Ansar Dine pobegli u obližnja sela. U međuvremenu, stigla je vest da najveći deo drevnih rukopisa u Timbuktuu nije uništen.

Gradonačelnik Timbuktua juče je rekao da su islamisti prilikom bekstva iz grada zapalili Institut „Ahmed Baba“, u kojem je glavna biblioteka sa tim rukopisima.

Šamil Džepi, stručnjak za rukopise na Univerzitetu u Kejp Taunu u Južnoafričkoj Republici, danas je izjavio da su lokalni stanovnici po svemu sudeći sakrili većinu rukopisa tokom desetomesečne vladavine islamista.

Francuska je danas zatražila od Malijske prelazne vlade da što pre počne razgovore sa neterorističkim organizacijama i predstavnicima severa zemlje. Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio je izjavio da samo „dijalog sever-jug“ može da omogući povratak državnih institucija na sever.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE