Linkovi

Pomoć medjunarodnih donatora Maliju


Konferencija za donacije Maliju
Konferencija za donacije Maliju

Tokom konferencije u Adis Abebi Sjedinjene Države su obećale 96 miliona, Afrička unija 50 miliona, a Nemačka 20 miliona dolara

Medjunarodni donatori su obećali stotine miliona dolara podrške u cilju borbe protiv islamskih ekstremista u severnom Maliju.

Tokom konferencije u Adis Abebi Sjedinjene Države su obećale 96 miliona, Afrička unija 50 miliona, a Nemačka 20 miliona dolara.

U govoru održanom na pomenutoj konferenciji francuski ministar inostranih poslova, Loran Fabijus, rekao je da Francuska ne želi da zadrži vojno prisustvo u Maliju zauvek.

Medju drugim donatorima su zapadnoafrički blok EKOWAS, Južnoafrička republika, Gana, Nigerija i Etiopija.

Japan je ponudio 120 miliona dolara za snage koje će biti poznate kao Afričkim snagama predvodjena medjunarodna misija za Mali.

U medjuvremenu, gradonačelnik čuvenog grada Timbuktua, u Maliju, rekao je da su islamski ekstremisti, kada su se ove nedelje povlačili iz grada, zapalili biblioteku sa više hiljada prastarih arapskih rukopisa.

Istražitelji nisu sigurni kolika šteta je naneta Institutu Ahmed Baba, ali strahuju da su uništena mnoga dokumenta od neprocenjive vrednosti.

Pomenuti institut je jedna od nekoliko biblioteka u Timbuktuu i sadrži oko 30 hiljada rukopisa, od kojih su mnogi sakupljeni iz privatnih biblioteka širom zemlje. Neki od tih rukopisa datiraju iz 13. veka, kada je Timbuktu bio trgovački i islamski obrazovni centar.
XS
SM
MD
LG