sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Pomoć medjunarodnih donatora Maliju

Tokom konferencije u Adis Abebi Sjedinjene Države su obećale 96 miliona, Afrička unija 50 miliona, a Nemačka 20 miliona dolara

Konferencija za donacije Maliju Konferencija za donacije Maliju
x
Konferencija za donacije Maliju
Konferencija za donacije Maliju
Glas Amerike
Medjunarodni donatori su obećali stotine miliona dolara podrške u cilju borbe protiv islamskih ekstremista u severnom Maliju.

Tokom konferencije u Adis Abebi Sjedinjene Države su obećale 96 miliona, Afrička unija 50 miliona, a Nemačka 20 miliona dolara.

U govoru održanom na pomenutoj konferenciji francuski ministar inostranih poslova, Loran Fabijus, rekao je da Francuska ne želi da zadrži vojno prisustvo u Maliju zauvek.

Medju drugim donatorima su zapadnoafrički blok EKOWAS, Južnoafrička republika, Gana, Nigerija i Etiopija.

Japan je ponudio 120 miliona dolara za snage koje će biti poznate kao Afričkim snagama predvodjena medjunarodna misija za Mali.

U medjuvremenu, gradonačelnik čuvenog grada Timbuktua, u Maliju, rekao je da su islamski ekstremisti, kada su se ove nedelje povlačili iz grada, zapalili biblioteku sa više hiljada prastarih arapskih rukopisa. 

Istražitelji nisu sigurni kolika šteta je naneta Institutu Ahmed Baba, ali strahuju da su uništena mnoga dokumenta od neprocenjive vrednosti. 

Pomenuti institut je jedna od nekoliko biblioteka u Timbuktuu i sadrži oko 30 hiljada rukopisa, od kojih su mnogi sakupljeni iz privatnih biblioteka širom zemlje. Neki od tih rukopisa datiraju iz 13. veka, kada je Timbuktu bio trgovački i islamski obrazovni centar.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE