utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Povlačenje islamskih ekstremista u Maliju

Islamisti gube kontrolu nad delovima teritorije Malija, nakon što su francuske i malijska snage preuzele Timbuktu, a sekularni Tuarezi grad Kidal

Malijski vojniciMalijski vojnici
x
Malijski vojnici
Malijski vojnici
Glas Amerike
Portparol pobunjeničke grupe Tuarega rekao je Glasu Amerike da njihovi borci sada kontrolišu Kidal i obližnji grad Tesalit. Te tvrdnje još nisu potvrđene iz nezavisnih izvora.

Francuski mediji u međuvremenu izveštavaju da su francuske i malijske snage uše u centralni deo Timbuktua, dan nakon što su preuzele kontrolu nad lokalnim aerodromom i ključnim putevima koji vode u taj istorijski grad.

UNESCO je stavio Timbuktu na listu Svetskog nasledja zbog drevnih džamija i svetilišta, od kojih neki datiraju iz 15. veka. Medjutim, islamistička organizacija Ansar Dine smatra te gradjevine svetogrdnim, tako da su ekstremisti uništili neke mauzoleje u gradu.

Gradonačelnik Timbuktua danas je saopštio da su islamisti koji beže iz grada zapalili biblioteku u kojoj su hiljade istorijskih rukopisa. Dopisnica Glasa Amerike, koja se nalazi u malijskom gradu Sevare, prethodno je izvestila da Malijci pozdravljaju povlačenje islamista.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE