petak, 29. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Francuske i malijske trupe napreduju

Francuske i malijske snage napreduju protiv islamskih ekstremista na severu Malija i kreću se prema Timbuktuu posle više od dve nedelje borbi.

Francuski vojnici u MalijuFrancuski vojnici u Maliju
x
Francuski vojnici u Maliju
Francuski vojnici u Maliju
Glas Amerike
U noćašnjim vazdušnim napadima francuskih snaga, porušena je kuća ekstremističkog vođe povezanog sa Al-kaidom u Kidalu, oko 1500 kilometara daleko od prestonice Bamakoa.

Prethodnog dana, francuske i malijske snage su ponovo osvojile strateški važan grad Gao. Francusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da u taj grad dolaze trupe iz Nigerije i Čada, da pomognu u održavanju reda. Ministarstvo je takođe saopštilo da se u grad vraća i gradonačelnik, koji se sklonio u Bamako. Saradnica Glasa Amerike u Maliju je izvestila da je zauzimanje Gaoa važno, jer je grad postao utočište pobunjeničkih organizacija.

Američki Sekretarijat za opdbranu je sinoć saopštio da povećava pomoć francuskoj misiji u Maliju. Sekretar za odrbanu Lion Paneta je tokom telefonskog razgovora rekao francuskom ministru odbrane Žan-Ivu le Drianu da je Pentagon spreman da preuzme vazdušno dopunjavanje rezervoara francuskih letelica.

Takođe je bilo reči o američkom prebacivanju trupa iz drugih afričkih država u Mali. Konflikt u Maliju je glavna tema današnjeg sastanka Afričke unije u Adis Abebi u Etiopiji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE