subota, 30. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Situacija u Maliju se pogoršava

Francuski ministar odbrane izjavio da su pobunjenici zauzeli grad Dijabali posle žestoke borbe sa malijskom vojskom

Francuske vazduhoplovne snage Francuske vazduhoplovne snage
x
Francuske vazduhoplovne snage
Francuske vazduhoplovne snage
Glas Amerike
Pobunjeni islamisti koji kontrolišu severni deo Malija, napredovali su danas prema jugu i zauzeli grad Dijabali, 400 kilometara severno od prestonice Bamaka. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan je izjavio za francusku televiziju da su pobunjenici zauzeli Dijabali posle žestoke borbe sa malijskom vojskom.

Izveštačica Glasa Amerike Ane Luk, koja je u Bamaku, javlja da malijska vojska upućuje pojačanja iz Kulikoroa, baze udaljene 60 kilometara od Dijabalija. Ona je takođe iz malijskih vojnih izvora saznala da su islamistički borci u Dijabaliju veoma dobro naoružani. Grad se nalazi zapadno od centralnih i severnih delova Malija u kojim su francuski avioni juče bombardovali islamističke logore, baze i skladišta oružja. Vazdušni napadi na tom području se nastavljaju.

Na zahtev Francuske, danas se sastao Savet bezbednosti Ujedinjienih nacija. Francuska je uputila svoje snage u Mali u petak, kada su pobunjeničke organizacije zapretile da kreću na jug. Francuska je saopštila da neće odstupiti od borbe protiv terorista i uputila svoje trupe u Mali na zahtev vlade. Ipak, francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijis je juče izjavio za francusku televiziju i radio da operacija u Maliju nije neograničena.

Ekstremistička organizacija Pokret za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi, priključila se ekstremsitima iz organizacije Ansar Dine i zapretila Francuskoj da će se osvetiti za njene akcije u Maliju. Predsednik Fransoa Oland je pojačao mere bezbednosti širom Francuske. Obližnje zemlje Niger, Burkina Faso i Senegal obećavaju da će takođe uputiti trupe u Mali.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE