nedelja, 14. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Francuzi nastavljaju akcije u Maliju

Borbene operacije se nastavljaju u Maliju dan pošto su Niger, Burkina Faso i Senegal, obećali da će uputiti trupe u tu zemlju

Glavni grad Malija, BamakoGlavni grad Malija, Bamako
x
Glavni grad Malija, Bamako
Glavni grad Malija, Bamako
Glas Amerike
Francuski avioni već treći dan bombarduju pobunjeničke položaje u Maliju, u očekivanju da se i trupe iz okolnih zemalja uključe u borbu protiv islamskih ekstremista. Očevici javljaju da su danas bombardovani ciljevi u gradu Gao. Borbene operacije se nastavljaju dan pošto su Niger, Burkina Faso i Senegal, obećali da će uputiti trupe u zemlju.

Francuske vazdušne i kopnene snage su juče potisnule pobunjenike iz Kone. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian je rekao da je tokiom vazdušnih napada na Konu, koji su počeli prekjuče, oboren jedan francuski helikopter i da je njegov pilot poginuo. Ekstremisti iz organizacije Ansar Dine povezane sa Al-kaidom, zapretili su da će se osvetiti Francuskoj, tako da je francuski predsednik Fransoa Oland uveo pojačane mere bezbednosti širom Francuske.

Ekstremisti su nedavno zauzeli grad Bamako, severoistočno od prestonice, što ih je dovelo u položaj da zauzmu i obližnji grad Mopti, najseverniji okrug pod vladinom kontrolom. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je u decembru odobrio plan za razmeštanje najmanje tri hiljade vojnika iz zapadnoafričkih zemalja u Mali, koji bi pomogli u obuci armije i preuzimanju severa, ali se sve to nije očekivalo pre septembra.

Organizacije povezane sa Al-kaidom su preuzele kontrolu nad severom Malija ubrzo pošto su pobunjeni vojnici prošlog marta zbacili legalno izabranog predsednika. Te organizacije su nametnule strogi islamski zakon u delovima pod svojom kontrolom, što je izazvalo osude organizacija za ljudska prava.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE