četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno

Francuska spremna da pomogne Maliju

Vlada Malija proglasila je vanredno stanje dok je francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je njegova zemlja spremna da pomogne u zaustavljanju islamističkih pobunjenika u toj zemlji.

Velika džamija u gradu Moptiju, na severu Malija, kome prete islamistički pobunjenici
Velika džamija u gradu Moptiju, na severu Malija, kome prete islamistički pobunjenici
Glas Amerike
Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je njegova zemlja spremna da pomogne u zaustavljanju islamističkih pobunjenika u Maliju, ali samo uz odobrenje Ujedinjenih nacija.
 
U danas održanom govoru Oland je rekao da je napredovanje pobunjenika u toj afričkoj zemlji “drska agresija koja ugrožava sam opstanak Malija”. On je rekao da će Francuska odgovoriti na zahtev Malija za pomoć ali “strogo u okviru” rezolucije Saveta bezbednosti.
 
Izvršno telo svetske organizacije održalo je juče vanrednu sednicu radi diskusije o krizi u Maliju koja je izbila kada su islamistički ekstremisti zauzeli jedan važan grad u centralnom delu te zemlje, nedaleko od vladinog uporišta Moptija. Savet bezbednosti se založio za “brzo razmeštanje” zapadnoafričkih snaga planiranih za pružanje podrške vladi Malija.
 
Privremeni predsednik Malija, Dionkunda Traore, zatražio je od Francuske, bivšeg kolonijalnog upravljača te zemlje, hitnu pomoć za zaustavljanje pobunjenika. Diplomatski izvori kažu da će se Traore sastati sa francuskim predsednikom u sredu, u Parizu.
 
U međuvremenu, očevici kažu da su kasno sinoć vojni avioni i helikopteri počeli da stižu u Mopti. Ekstremistička grupa Ansar Dinem jedna od nekoliko koje su okupirale severni deo Malija, preotela je mali grad Kona od vladinih snaga. Na taj način pobunjenici su se približili na 25 kilometara od Moptija, najsevernijeg grada pod kontrolom vlade.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE