Linkovi

Srušio se malezijski avion u istočnoj Ukrajini


Ekipe hitne pomoći na mestu gde se srušio malezijski avion u mestu Grabovo
Ekipe hitne pomoći na mestu gde se srušio malezijski avion u mestu Grabovo

Malezijski avion koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur srušio se na istoku Ukrajine, preneli su ruski mediji. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova kaže da je avion pogodjen projektilom zemlja-vazduh.

Malezijski avion koji je leteo na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur srušio se u regionu Donjeck u istočnoj Ukrajini, gde traju snažni okršaji ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, izjavio je da je avion pogodjen projektilm zemlja-vazduh.

U malezijskom Boingu 777 bilo je 280 putnika i 15 članova posade.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je saučešće premijeru Holandije, dodajući da incident nije “nesreća ili katastrofa već teroristički čin.”

Bela kuća je saopštila da je potpredsednik Džo Bajden razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i ponudio američku pomoć u istrazi.

Predsednik Obama kratko se osvrnuo na pad malezijskog aviona na početku konferencije za novinare u Delaveru, ističući da je osnovni prioritet za SAD da saznaju da li je medju putnicima bilo američkih državljana. On je takodje ponudio pomoć SAD u istrazi razloga za pad aviona.

“SAD će ponuditi sve što mogu da pomognu da se otkrije šta se dogodilo i zbog čega. U mislima i molitvama Amerikanci su uz putnike i članove porodica gde god živeli.”

Kako navodi Bela kuća, u telefonskom razgovoru koji je bio ranije zakazan, ruski predsednik Vladimir Putin pomenuo je predsedniku Obami da su se pojavili izveštaji o oborenom putničkom avionu blizu rusko-ukrajinske granice.

Stejt Department nije mogao da potvrdi medijske izveštaje da je u avionu bilo 23 američkih državljana.

Ukrajinski zvaničnik ministarva unutrašnjih poslova, Anton Geraščenko, napisao je na Fejsbuku da je avion oboren “raketnim sistemom Buk” i da su ga oborili teroristi, što je termin kojim ukrajinske vlasti opisuju separatiste. Raketni sistem Buk razvijen je u Sovjetskom SAvezu krajem 1970-ih I može da ispaljuje rakete do visine od 22, 000 metara.

Separatisti negiraju da su oborili avion dok je jedan od njihovih lidera, Aleksander Borodaj, optužio ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo da je srušilo malezijski aivon. Ukrajinska vlada poriče da su njene oružane snage umešane u obaranje aviona.

Borodaj je na Tviteru izjavio da pobunjenici nemaju oružje koje može da pogodi avion koji leti na visini od 10,000 metara. Medjutim, 29. juna, na separatističkom Tviter nalogu objavljena je fotografija Buk Sistema za koji je navedeno da je sada “pod kontrolom DNR” (Narodne republike Donjeck).

Malezija Erlajnz na Tviteru je javila da je izgubila kontakt sa letom iz Amsterdama za Kuala Lumpur iznad ukrajinskog vazdušnog prostora.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je na formiranje državne komisije koja bi radila sa stručnjacima Medjunarodne organizacije za civilnu avijaciju I drugim internacionalnim agencijama na istrazi pada aviona. On je naveo da su nedavno oborena dva aviona ukrajinske vojske dodajući “Ne isključujemo mogućnost da je ovaj avion oboren, i naglašavamo da ukrajinske oružane snage nisu preduzele nikakve korak da uništavaju ciljeve u vazduhu.”

Ruska novinska agencija Interfaks poziva se na “izvore iz krugova avijacije” navodeći da se avion srušio blizu istočnog Snižnjea, koji se nalazi blizu granice sa Rusijom. U vazdušnom udaru na to područje ranije ove nedelje ubijeno je 11 osoba. Još nije poznato ko je izvršio taj napad, za koji pobunjenici okrivljuju ukrajinsko vojno vazduhoplovstvo.

U isto vreme kada su počeli da pristižu prvi izveštaji o padu malezijskog aviona, separatisti su saopštili da su oborili ukrajinski vojni transportni avion An-26, blizu grada Toreza koji je manje od deset kilometara udaljen od Snižnjea. U ponedeljak, ukrajinski vojni An-26 oboren je u istočnom ukrajinskom regionu Lugansk.

Malezijski premijer Nadžib Razak saopštio je da je pokrenuo hitnu istragu pada aviona. Ministar odbrane Hišamudin Husein saopštio je da “nema potvrda” da je avion oboren.

Ovo je druga velika tragedija avioprevoznika Malezija Erlajnz ove godine. Avion na letu MH370 putovao je iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta, kada je nestao sa 239 putnika i članova posade. Avion nije poslao signal za uzbunu, a veruje se da se srušio u južnom delu Tihog okeana.

Budući da su komunikacioni uredjaji na avionu bili ili isključeni ili onesposobljeni, vlasti su morale da procene gde je konačna lokacija na kojoj je avion završio obavljajući složenu analizu podataka poslatih sa aviona do satelita za komunikacije. Medjutim avion i tela putnika još nisu pronadjeni.

XS
SM
MD
LG