Linkovi

Miting podrške premijeru Grueskom


Antivladin protest u blizini makedonskog Sobranja, 17. maja 2015.
Antivladin protest u blizini makedonskog Sobranja, 17. maja 2015.

U Skoplju je - uz intorniranje makedonske himne i minut ćutanja za policjace koji su stradali prošlog vikenda u Kumanovu, počeo miting podrške premijeru Nikoli Gruevskom i njegovoj vladajućoj partiji VMRO-DPMNE.

Miting se održava pod sloganom “Makedonija je silna”, a okupljeni na trgu ispred zgrade Sobranja uzvikuju “Nikola, Nikola” i nose državne zastave Makedonije i Srbije.

Primećuje se veliki broj pripadnika policije, i sve je organizovano kako bi se napravila tampon zona između Sobranja i sedišta Vlade Makedonije, gde od sinoć kampuje više stotina pristalica opozicione Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva, koji zahtevaju ostavku premijera Gruevskog.

Ranije danas, bez dogovora je okončan drugi sastanak lidera četiri najveće makedonske stranke o načinu rešavanja političke krize u zemlji, ali je novi sastanak u isto vreme i u istom sastavu dogovoren za 26. maj. Pored premijera Gruevskog, i lidera opozicije Zaeva, sastanku koji su organizovale zapadne diplomate prisustvovali su i lideri dve albanske stranke - Ali Ahmeti iz DUI, koja je deo vladajuće koalicije i Manduh Tači iz opozicione DPA. Sutra se u Stazburu održava satanak, kojem će prisustvovati Gruevski i Zaev, uz posredstvo evropskih poslanika.

SAD zabrinute zbog krize u Makedoniji

Sjedinjene Države pažljivo prate dešavanja u Makedoniji i zajedno sa evropskim partnerima nastavljaju tesne konsultacije sa makedonskom vladom, kojoj su izrazile zabrinutost zbog aktuelne političke krize, izjavio je na redovnom brifingu za novinare predstavnik Stejt Departmenta Džef Retki.

On je poručio da Vašington poziva sve strane da poštuju pravo na slobodu okupljanja i mirnih protesta, uz uzdržavanje od nasilja. Retki je dodao da SAD pozivaju Skoplje da ostvari napredak u odgovaranju na tvrdnje o vladinim zloupotrebama, dok ujedno apeluju na opoziciju da se vrati u parlament kako bi mogla da učestvuje u većem parlamentarnom nadzoru vladinih institucija, što uključuje i učešće u istražnoj komisiji koja ispituje optužbe na račun vlade.

“Ohrabreni smo koracima koje je vlada preduzela prošle nedelje da smeni ministre i zvaničnike umešane u aferu, i to vidimo kao pozitivan korak, ali verujemo da svi makedonski lideri moraju da učestvuju u dijalogu o ključnim pitanjima i neophodnim reformama”, naveo je Retki.

Marfi: Stabilnost na Balkanu nije zagarantovana

Američki senator Kris Marfi, demokrata iz države Konektikat i član senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose poručio je da je "politička kriza, koja se rasplamsava u Makedoniji podsetnik da SAD ne mogu da smatraju mir i stabilnost na Balkanu kao nešto što je zagarantovano". Marfi je u pisanom saopštenju pozvao sve strane da se suzdrže od nasilja i donesu odluke u skladu sa demokratskim standardima.

"Šokantna otkrića u poslednjih nekoliko nedelja traže velike promene u načinu na koji vlada u Skoplju obavlja posao. I dok je vlada preduzela inicijalne pozitiivne korake, posle ovih otkrića, šire institucionalne promene su neophodne u borbi protiv korupcije, za jačanje integriteta izbornog sistema, promociju nezavisnog pravosuđa i zaštitu slobode govora i medijskih sloboda", navodi senator Marfi i dodaje da "vlada mora odmah da preduzme korake da bi se pobrinula da odgovorni za krivična dela, koja se pominju u otkrivenim snimcima, odgovaraju, baš kao i da se obezbedi potpuna saradnja sa parlamentarnim istražnim odborom, koji uskoro treba da se formira".

Istovremeno, senator Marfi je osudio akcije naoružanih grupa ili strana koje žele da destabilizuju Balkan nasiljem, navodeći da su "etnička harmonija i demokratska stabilnost od ključne važnosti za evroatlantsku budućnost Makedonije", koju on podržava. "Evropska unija i SAD moraju da urade svoj deo da bi obezbedili realističan put napred za Makedoniju, jer bez takvih inicijativa, situacija će nastaviti da se pogoršava, na račun regionalne stabilnosti u jugoistočnoj Evropi", zaključio je senator Kris Marfi.

XS
SM
MD
LG