Linkovi

Majami Bič pod vodom do kraja 21. veka?


Poplava na ulici u Majami Biču prilikom jednog od perioda plime
Poplava na ulici u Majami Biču prilikom jednog od perioda plime

Luksuzno turističko odredište na jugu Floride suočava se sa posledicama ubrzanja klimatskih promena i jedan je od najugroženijih američkih gradova kada se radi o rastućem nivou okeana...

Glamurozno letovalište Majami Bič na Floridi pokušava da se izvuče iz problema pojačanom gradnjom, dok nivo mora raste. Međutim, neki naučinici upozoravaju da bi takav pristup i finansiranje od poreza prikupljenog zahvaljujući bumu na tržištu nekretnina, dugoročno mogli da predstavljaju veliki problem.

Kranovi, buka na gradilištu i obala prepuna najmodernijih stambenih zgrada…

Majami Bič, čuveno stecište turista na jugu Floride, doživljava bum luksuznih nekretnina, zahvaljujući stranim investitorima.

“Ljudi dolaze i plaćaju rekordne cene za stanove, više nego ikada ranije. Imamo stanove na celom spratu zgrade, koji se prodaju za 10, 15, 20, 30 miliona dolara u Majami Biču, taj novac ne možete da dobijete nigde drugo”, kaže Harvi Denijels, potpredsednik firme "One Sotheby's" za prodaju stanova u izgradnji.

Međutim, cene nisu jedina stvar koja raste: prema federalnom izveštaju objavljenom prošle godine, Majami je jedan od američkih gradova koji je najviše ugrožen zbog rastućeg nivoa okeana.

Kako se globalno zagrevanje ubrzava, oblasti sa niskom nadmorskom visinom, kao što je Majami Bič, mogu da iskuse šta ih čeka u budućnosti, s obzirom da slana voda dospeva na ulice kada je plima.

“Voda nadolazi i dešavalo se da uđe u radnju. Praktično smo morali da bacamo neke ormariće, jer su bili natopljeni vodom, a uništena je i neka odeća”, kaže Maribel Urea, zaposlena u jednoj radnji za hemijsko čišćenje.

Majami Bič je uglavnom ostao suv kada je prošli put naišla visoka plima, zahvaljući olujnim pumpama, koje se razmeštaju po celom gradu.

Zvaničnici navode da se taj projekat vredan blizu 500 miliona dolara donekle finansira porezom dobijenim od novoizgrađenih nekretnina.

Oni takođe razmatraju dugoročne planove podizanja gradske infrastrukture iznad nivoa najviše plime.

“Morate da se pripremite za kišne dane, dok je napolju još sunčano. Sada je trenutak da investiramo novac u poboljšanje naše infrastrukture u gradu, jer imamo mogućnosti da povećamo poresku bazu, zahvaljujući ovim novim nekretninama”, kaže direktor za javne radove u Majami Biču Erik Karpenter.

Međutim, Majami Bič možda neće moći da cilja tako visoko.

Neki naučnici tvrde da bi - u najgorem slučaju - nivo mora na jugu Floride mogao da se podigne skoro dva metra do kraja ovog veka.

Geolog Piter Harlem kaže da bi se u tom slučaju dve trećine Majami Biča našlo ispod vode.

“Ukoliko novac potrošite na male stvari, nećete ga imati za one koje su pravi izazov. Ja sam zabrinut zbog dugoročnog podizanja nivoa okeana što će nas skupo koštati i ne bi trebalo sav novac da potrošimo na spasavanje nekoliko zgrada, koje je trebalo pomeriti”.

Međutim, sa svojim glamuroznim plažama i tržištem nekretnina vrednim 27 milijardi dolara, Majami Bič se i dalje nada da može da pobedi rast nivoa okeana.

XS
SM
MD
LG