subota, 30. april 2016

Intervju

Medlin Olbrajt: Velike razlike u spoljnoj politici Demokrata i Republikanaca

Uoči stranačke konvencije u Šarlotu, bivša šefica američke diplomatije ukazuje na razlike u spoljnoj politici republikanaca i demokrata i posebno kritikuje oponente zbog politike prema Rusiji...

Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt govori ya Glas Amerike u Šarlotu, uoči konvencije Demokratske stranke (Foto: J. Featherly/VOA) Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt govori ya Glas Amerike u Šarlotu, uoči konvencije Demokratske stranke (Foto: J. Featherly/VOA)
x
Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt govori ya Glas Amerike u Šarlotu, uoči konvencije Demokratske stranke (Foto: J. Featherly/VOA)
Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt govori ya Glas Amerike u Šarlotu, uoči konvencije Demokratske stranke (Foto: J. Featherly/VOA)
Kerolin Presuti
Bivša državna sekretrka Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) vjeruje da je politika saradnje sa međunarodnim činiocima i zaokret u odnosu na politiku predsjednika Džordža Buša pomogla da se u protekle tri i po godine Obaminog mandata popravi imidž SAD u inostrantsvu.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, bivša Državna sekretarka kaže da postoji velika razlika u spoljnoj politici koju sprovodi Obamina administracija i politike koju su Republikanci uokvirili u stranačku platformu i koju najavljuje republikanski tandem Romni-Rajan.

"Predsjednik Obama na svijet gleda onako kako bi trebalo - u kontekstu saradnje sa drugim zemljama. On je svjestan snage SAD, ali razumije da ta snaga počiva na saradnji sa drugima u rješavanju pitanja koja to zahtijevaju. Postoje problemi sa kojima se ne možete suočiti sami – poput borbe protiv terorizma, proliferacije nukleranog oružja, zaštite životne sredine ili smanjenja jaza između bogatih i siromašnih”, kaže Olbrajt.

Ističe da je iznenađena oštrim stavovima koje je na konvenciji u Tampi ponudila Republikanska stranka – pogotovo kad je u pitanju odnos prema Rusiji.

"Guverner Romni nije govorio mnogo o spoljnoj politici, ali poruke koje sugerišu povratak na nekakav hladnoratovski status u odnosima sa Rusijom, ne mislim da su od pomoći”, kaže Olbrajtova.

Na pitanje da li strahuje da bi Republikanci, ukoliko osvoje Bijelu kuću u novembru “resetovali” Obaminu politiku prema Rusiji, popularno nazvanu “reset”, bivša državna sekretarka kaže da je važno sumirati sve što je Obama uradio u odnosima sa Rusijom.

"Novim sporazumom START, limitirano je nuklearno naoružanje. Pokušava se sa Rusijom razgovarati i o drugim pitanjima u kojima imamo zajednički interes. Nema spora da Rusija prolazi kroz neku vrstu krize identiteta i da je stav Rusije prema situaciji u Siriji, gdje opstruiraju međunarodnu akciju – pogrešan”, kaže Olbrajt i naglašava kako to nije pitanje politike “resetovanja”, već stvar ambicije ruskog predsjednika Putina.

"Konstatacije da je Rusija naš najveći geopolitički problem je signal da živite u prošlosti. Rusija je komplikovana država ali davati Rusiji status najvećeg neprijatelja govori o potpunom nepoznavanju međunarodnih odnosa u 21. vijeku”, kaže Olbrajtova.

Po njenim riječima imidž Sjedinjenih Država bolji je danas nego prije tri godine zahvaljujući zaokretu koji je napravljen u odnosu na politiku administracije predsjednika Džordža Buša.

Sada je, kako kaže, važno da Obama i državna sekretarka Hilari Klinton pokazuju volju da sarađuju sa drugima u rješavanju ozbiljnih globalih problema i da pažljivo biraju koje će mjere i akcije sprovesti.

"Mislim da je uvijek važno identifikovati najkorisnije metode u rješavanju problema", kaže bivša državna sekretarka i podsjeća na svoje balkansko iskustvo dok je predstavljala SAD u UN-u.

"Kad sam bila ambasador u UN, procijenjenili smo da da bi ograničenom upotrebom sile mogli da zaustavimo ono što je Milošević činio na Balkanu. U konačnom, to se pokazalo djelotvornim”, kaže Olbrajt.

Tu situaciju ona upoređuje sa različitim pristupom Obamine administracije prema konfliktima u Libiji i Siriji, pri čemu Vašington – nastojeći da probleme riješi kroz saradnju sa međunarodnim faktorima - nije i ne isključuje bilo koju od opcija.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE