Linkovi

Situacija u Kumanovu relativno mirna ali zategnuta


Rodjaci ubijenog policajca Saše Samoilovskog ožalošćeni pored njegovog kovčega prekrivenog makedonskom zastavom, 10. maj, 2015.
Rodjaci ubijenog policajca Saše Samoilovskog ožalošćeni pored njegovog kovčega prekrivenog makedonskom zastavom, 10. maj, 2015.

Sporadična razmena vatre i danas se čula u Kumanovu, 40 kilometara od Skoplja, dan nakon jednodnevog sukoba izmedu policije i naoružanih napadača u kojem je stradalo osam policajaca i 14 napadača. Takodje je ranjeno oko 30 ljudi.

Vlada Makedonije je proglasila dva dana žalosti. Fotograf agencije Rojters navodi da je situacija u Kumanovu danas bila relativno mirna, ali napeta uz sporadičnu pucnjavu, dok policijski izvori navode da pokušavaju da otkriju preostale elemente pobunjeničke grupe.

Stanovnici Kumanova kažu da su zabrinuti zbog ovakve situacije i da strahuju da bi mogla da ekskalira u širi konflikt. Oni ističu da su Makedonci i Albanci živeli harmonično u toj mešovitoj zajednici i odnosili se jedni prema drugima gotovo kao prema članovima porodice.

Policija je juče saopštila da je delovala na osnovu informacije o izvesnoj "oružanoj grupi" i započela operaciju u albanskom kvartu Kumanova. Jedinice specijalaca u oklopnim transporterima su blokirale taj deo grada dok su ga helikopteri nadletali.

Agencija Rojters juče je prenela da se dim se vio iznad grada dok su stanovnici napuštali tu oblast noseći sa sobom svoje stvari. Ovakav razvoj dogadjaja je produbio zabrinutost Zapada povodom stabilnosti Makedonije u kojoj vodeća opoziciona Socijal demokratska stranka optužuje vladu za prisluškivanje i široko rasprostranjenu zloupotrebu položaja.

Demonstranti su se ranije ove nedelje sukobili sa policijom kada su tražili ostavku konzervativnog premijera Nikole Gruevskog i prete da će se okupiti u hiljadama 17. maja. Posmatrači strahuju da bi politički lideri na obe strane mogli da nastoje da provociraju etničke zategnutosti kako bi kontrolisali situaciju.

XS
SM
MD
LG