Linkovi

Nuland Gruevskom: Krajnje vreme da rešite probleme


Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i makedonski premijer Nikola Gruevski, Skoplje 13. jul 2015.
Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i makedonski premijer Nikola Gruevski, Skoplje 13. jul 2015.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland poručila je makedonskim političkim liderima da je krajnje vreme da se prevaziđe kriza u toj zemlji.

Prema rečima Nuland, rešenje treba tražiti u sporazumu koji su lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji postigli 2. juna u Skoplju sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

"Na osnovu svega što sam videla kod političkih lidera, problem može da se prevaziđe", naglasila je Nuland, koja se sastala sa liderom vladajuće stranke VMRO-DPMNE u Makedoniji Nikolom Gruevskim.

Nuland se sastala i sa liderom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranom Zaevim. Na sastanku je izražena saglasnost o neophodnim promenama za funkcionisanje institucija, sudstva i medija, kao dela procesa za promenu političkog sistema.

Lider Demokratske unije za integraciju Ali Ahemti je posle susreta sa Nuland saopštio da su razmenjena mišljenja o evroatlantskoj perspektivi Makedonije, sporu sa Grčkom u vezi sa nazivom, kao i problemima zemlje i država iz regiona sa borcima koji odlaze u "Islamsku državu" da bi ratovali u Siriji i Iraku.

Viktorija Nuland sutra stiže u posetu Beogradu.

XS
SM
MD
LG