Linkovi

Glasanje o poverenju Junkeru


Predsednik Evrogrupe Žan-Klod Junker (arhiva)
Predsednik Evrogrupe Žan-Klod Junker (arhiva)

Grupa evropskih parlemantaraca pokrenula inicijativu da se ove sedmice glasa o povjerenju novom predsjedniku Evropske komisije, Žan-Klodu Junkeru povodom afere Luksemburg.

Dok se tek treba pokrenuti opsežna istraga o tome šta se stvarno dešavalo u Luksemburgu gdje su stotine svjetskih korporacija, uz pomoć tamošnje vlade, našle poreski raj - grupa evropskih parlemantaraca je pokrenula inicijativu da se ove sedmice glasa o povjerenju novom predsjedniku Evropske komisije, Žan-Klodu Junkeru, koji je do prije par godina gotovo dvije dekade vodio luksemburšku vladu.

Sedamdeset šest članova Evropskog parlamenta, uglavnom konzervativaca i ultra-desničara, je pokrenulo inicijativu glasanja o povjerenju predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, koji je dugih 19 godina bio premijer Luksemburga i nesumnjivo ima svoju ulogu u aferi.

Međutim, glasanje o povjerenju predsjedniku EK znači i glasanje o cijelom njenom sastavu za šta predlagači inicijative vjeruju da imaju snažne razloge.

"Da li ste se zapitali na čijoj je strani gospodin Junker - na strani građana ili onih što izbjegavaju plaćanje poreza", upitao je pokretač inicijative Marko Zani.

Marin Le Pen iz francuskog Nacionalnog fronta je poručila:

"Niko razuman ne može vjerovati da ćete se sutra boriti protiv onoga što ste stvarali juče. Bilo bi to kao da Al Kaponea postavite za predsjednika sigunosnog i etičkog komiteta."

Žan-Klod Junker, predsednik EK na to je odgovorio:

"Kada gledam ko je pokrenuo ovu inicijativu, dovodim u sumnju njihove stvarne namjere. Uvjeravam vas: ja nisam prijatelj velikog kapitala. I još nešto - ova inicijativa za glasanje o povjerenju je u vezi sa cijelom Komisijom, a čini mi se da sam ja jedina osoba u Komisiji koja se dovodi u pitanje. Hajde da ostale komesare ostavimo na miru. Ako želite da ja odem, recite to i ja ću otići."

Đovani Pitela, socijal-demokrata iz italije kaže:

"Ne vjerujem da se ikada u istoriji desilo da se glasa o povjerenju Komisiji koja je postavljena tek prije 24 dana. Pogledajmo šta se može desiti - ako pošaljemo sve komesare kući, možemo se pozdraviti i sa projektom investiranja 300 milijardi u razvoj, plan koji bi trebalo da bude objavljen za koji dan. Ukidanjem Komisije bismo ukinuli i posljednju šansu za Evropu da izadje iz krize i otvori nova radna mjesta. Ponovo bismo potrošili mjesece na pregovore o novoj Komisiji, dok bi ekonomija i evropsko društvo nastavili sa propadanjem, zato što ne bi bilo našeg odgovora na to."

Mnogi su u parlamentu iza inicijative prepoznali sasvim druge razloge.

"Kakva je glupost pokretanje ove inicijative prije nego što smo i istražili cijeli slučaj", smatra Gaj Verhofštad, šef grupe liberala iz Belgije i dodaje, "Le Pen je posudila novac od ruske banke kako bi finansirala svoje političke akcije. Niko drugi nije to radio, a to je realnost. Ona i Faraž su protiv Evrope, a nikako za snažnije evropske veze."

Rebeka Harms, šefica evropskih Zelenih iz Njemačke kaže:

"Donesite mi Junkerovu glavu na panju i sve će biti u redu? Bojim se da ne. Suprotno tome, velika očekivanja su od Junkera i cijele Komisije od kojih smo tražili da mijenjaju stvari. I to ne samo u Luksemburgu, već i u Holandiji, Irskoj, Austriji, lista je dugačka."

Glasanje o povjerenju Junkerovoj komisiji je planirano za četvrtak, ali se vjeruje da inicijativa neće proći.

Sa druge strane, afera Luksemburg, ali i slična praksa kakvu još uvijek provodi znatan broj evropskih članica, trebali bi biti znak upozorenja novoj Evropskoj komisiji da je dosta posla pred njima i da Evropljani od njih očekuju promjene - hitne, temeljite i da ništa ispod boljeg života neće prihvatiti kao rezultat rada Junkerovog tima.

XS
SM
MD
LG