Linkovi

Proizvodnja energije iz povetarca


wind turbine
wind turbine

Američka vojska testira novi uređaj koji može da crpi energiju čak iz najmanjeg povetarca.

Svim elektronskim uređajima za komunikaciju neophodan je stalan pristup izvoru energije, što može da predstavlja problem vojnicima na terenu.

Solarni punjači su efektivni samo kada sunce sija relativno jako, te su istraživači iz Laboratorije za istraživanje građevinskog inženjeringa ((CERL)), u američkoj državi Ilinois, iskoristili vetar kao novi prirodni izvor energije s obzirom da ga gotovo uvek ima na poljanama.

Posle četiri meseca konstantnog merenja na otvorenom prostoru, zaključeno je da je u večernjim časovima, srednja brzina vetra 70 odsto manja, odnosno iznosi 3 metra na sekundu – previše sporo za pokretanje turbine, ali dovoljno da se zaleprša lagana tkanina.

“Kao rezultat smo dobili novi prototip pomoću kojeg može da se generiše električna energija na udaljenim lokacijama čak i u slučaju vrlo slabog vetra”, kaže glavni inženjer na projektu Čarls Marš.

Prenosiv održiv uređaj za generisanje električne energije, nazvan Flutter-Malard ima pokretljive trake koje su pričvršćene za spirale sa magnetima koje konvertuju vibrirajuću energiju u električni napon. Poseban problem bio je dizajn ovog uređaja tako da može da pretvara vetar čija brzina, a samim tim i snaga, se stalno menja, u stabilan električni napon. Ali to nije bio jedini problem.

“Sličan napor smo uložili što se tiče skladištenja, setite se da je to ujedno i generator energije i akumulator. Dakle, pravljenje te tehnologije superkapaciteta za skladištenje električne energije je dovelo do mnogih objavljenih radova i još jednog patenta”, ističe Marš.

Na ovom projektu su učestvovali mnogi studenti inženjerstva sa Univerziteta u Ilinoisu. Ovaj uređaj može da proizvede oko 3 vata struje. Istraživači sada eksperimentišu sa trakama od fleksibilnih fotovoltažnih ćelija koje bi, prikupljajući solarnu energiju preko dana, mogle da posluže kao dodatni izvor energije.

XS
SM
MD
LG