Linkovi

Lončar: Pokazati doprinos našeg naroda Americi


Nikola Lončar, predsednik i osnivač Tesla Fondacije
Nikola Lončar, predsednik i osnivač Tesla Fondacije

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije organizuje veliku proslavu povodom obeležavanja 200 godina od doseljavanja prvog Srbina u SAD-u 28 juna 2014. godine u Filadelfiji.

Osnivač i predsednik naučne fondacije Tesla, Nikola Lončar, glavni je organizator obeležavanja dve stote godišnjice dolaska u Sjedinjene Države, Srbina Đorđa Šagića, koji je zauzimao razne položaje u lokalnim vladama Teksasa i Kalifornije. Takođe je zabeleženo da je bio jedan od zidara i položio kamen temeljac za spomenik Vašingtonu u glavnom, američkom gradu.

"Zvanično je usvojeno da je u leto 1814. godine prvi Srbin, po imenu Đorđe Šagić, došao u Filadelfiju. Mi ćemo ove godine za Vidovdan praviti veliku proslavu na jednom od najznačajnijih, istorijskih mesta u Americi u Independens holu. U poslednjih godinu dana, koliko se bavim ovom organizacijom, usko smo povezani sa našom crkvom i pretpostavljamo da će sve crkveno – školske zajednice srpske pravoslavne crkve iz Amerike i Kanade, pa možda i iz nekih drugih zemalja sveta, uzeti učešće", ističe Nikola Lončar.

On dodaje da će mnoge ovdašnje političke, i kulturno umetničke organizacije učestvovati, kao i brojni pojedinici bilo da su srpskog porekla, ili rođeni Amerikanci. Nada se da će se pozivu na učestvovanje, odazvati mnogi umetnici raznih profila.

"Jako je bitno da pokažemo šta je srpski narod uradio za ovih 200 godina. To smo uzeli jedan datum koji je usvojen i koji je jako bitan za nas Srbe. Na taj datum bismo želeli da pokažemo važnost našeg naroda i njegov doprinos Americi, nauci, umetnosti, tehnologiji"

Predsednik Fondacije Tesla nastavlja da je Šagić bio veoma zanimljiva osoba, i mada je trebalo da postane sveštenik, životni put ga je doveo na američku, istočnu obalu, i odatle je otišao u Teksas, a kasnije i Kaliforniju.

Šagić nije jedini. Kroz celu ovu istoriju američke države bilo je jako puno Srba za koje mi ne znamo, i mi želimo sada i pozivamo sve koje imaju dobre podatke, da postave svoje panele i pokažu naš doprinos američkoj državi."

Organizator Lončar navodi da su na obeležavanje u Filadelfiju pozvani Šagićevi potomci, kao i predstavnici Muzeja u Teksasu, gde se čuva ogromna zbirka dokumenata o Šagićevom životu i radu. Imajući u vidu nedavne poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini, na skupu će se prikupljati sredstva za pomoć postradalima :

Po nekim informacijama, postoji šest hiljada srpskih profesora, ili srpskog porekla ili iza ovog rata, koji žive i rade u Americi i Kanadi. Što je jedna ogromna moć, jedna ogromna intelektualna snaga , koju srpski narod treba da iskoristi, i mi nikako ne možemo da se osvrćemo samo na ono što je bilo, moramo da vidimo šta je sada, i kuda uopšte idemo“.

Na kraju, Nikola Lončar iznosi da Naučna fondacija Tesla želi da okupi sve intelektualce i zainteresovana lica u veliku organizaciju, koja bi pomogla u sprezi između Amerikanaca srpskog porekla i domaćina.
XS
SM
MD
LG