sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Izbori i referendum u Litvaniji

Politički posmatrači očekuju da Litvanci glasaju protiv konzervativne vlade, opterećene visokom nezaposlenošću i nepopularnim merama štednje.

Litvanci glasaju na biračkom mestu u ViljnusuLitvanci glasaju na biračkom mestu u Viljnusu
x
Litvanci glasaju na biračkom mestu u Viljnusu
Litvanci glasaju na biračkom mestu u Viljnusu
Glas Amerike
Birači u Litvaniji danas glasaju za novi parlament i, takođe, učestvuju u neobavezujućem referendumu o nuklearnoj budućnosti zemlje.

Politički posmatrači očekuju da Litvanci glasaju protiv konzervativne vlade, opterećene visokom nezaposlenošću i nepopularnim merama štednje. U prestonici Viljnusu, članovi kampanjskih timova prikupljaju podršku za svoje kandidate za četvorogodišnji mandat u parlamentu koji ima 141 poslanika.

Litvanci će takođe izraziti svoj stav prema izgradnji nove nukelarne elektrane. Urednik Baltičke informativne službe, Arturas Racas, kaže da očekuje da antinuklearna kampanja bude uspešna. „Ceo projekat je veoma važna iz raznih aspekata: od energije, do ekonomije, pa čak i politike. Problem je to što je vlada utrošila previše vremena ne objasnivši ceo problem, ili ne objasnivši ga dovoljno, i što je počela da ga objašnjava tek sad. Rezultat referenduma je vrlo jasan, neće uspeti“, kaže Racas.

Otkako je Litvanija pre tri godine zatvorila nuklearnu elektranu tipa one u Černobilju, zemlja plaća visoku cenu za uvoz gasa iz Rusije.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE