četvrtak, 28. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Libija: Naredjenje za raspuštanje paramilicija

Predsednik Libije Magarijef je saopštio da će raspustiti sve milicije i vojne logore koji dejstvuju van državne kontrole

Protesti u Libiji protiv Ansar al-Šarija brigada i drugih islamskih paramilicijaProtesti u Libiji protiv Ansar al-Šarija brigada i drugih islamskih paramilicija
x
Protesti u Libiji protiv Ansar al-Šarija brigada i drugih islamskih paramilicija
Protesti u Libiji protiv Ansar al-Šarija brigada i drugih islamskih paramilicija
Glas Amerike
Lider prelaznih libijskih vlasti, predsednik Nacionalne skupštine Muhamed el-Magarijef, naredio je raspuštanje paramilicija posle velikih protesta i sve većeg nezadovoljstva javnosti zbog njihovog delovanja.

Magarijef je saopštio da će raspustiti sve milicije i vojne logore koji dejstvuju van državne kontrole. Prethodno su vlasti juče preuzele kontrolu milicijskih baza u Bengaziju, posle sukoba u kojima je 11 ljudi poginulo, a više od 60 ranjeno. Ti sukobi oko logora džihadističke milicije su izbili posle velikih protesta u petak, u kojima su učestvovale hiljade Libijaca koji traže raspuštanje paramilicijskih organizacija.

Demonstranti su izbacili džihadističku miliciju Ansar al-Šarija iz njenog sedišta i zauzeli baze drugih oružanih milicija u Bengaziju. Ansar al-Šarija je povezana sa ubistvom četvorice Amerikanaca u američkom konzulatu početkom meseca u Bengaziju, među kojima je i američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens. Ta organizacija demantuje optužbe.

Napad na konzulat se vremenski podudario sa protestima povodom antiislamskog amaterskog filma proizvedenog u Sjedinjenim Državama.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE