Linkovi

Lavrov: Širenje NATO na Balkanu je provokacija


Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov (arhiva)
Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov (arhiva)

Izjavu ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova na koju je reagovalo crnogorsko ministarstvo inostranih poslova, objavio je sarajevski “Dnevni avaz”.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče da njegova zemlja širenje NATO na Balkanu smatra “provokacijom”, posebno i poimenice pomenuvši Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju. Odgovorilo je crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova.

Na izjavu Sergeja Lavrova, samo dan nakon što je data, reagovalo je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, podsećajući na svoje jasno spoljnopolitičko opredjeljenje, a to su evroatlantke integracije, bez obzira na razumijevanje već dobro poznatog ruskog stava u vezi sa širenjem Severnoatlantskog saveza.

"Crna Gora ima jasno spoljnopolitičko opredeljenje koje je u skladu sa nacionalnim interesima i više puta saopšteno u razgovorima sa ruskim i zvaničnicima drugih država. Stavovi Rusije u odnosu na proširenje Alijanse, takođe, su opštepoznati", saopšteno je iz crnogorskog ministarstva.

U saopštenju se ne dovodi u pitanje želja i spremnost Crne Gore da sa Rusijom i dalje razvija dobre odnose i saradnju na obostranu korist “u duhu tradicionalnog prijateljstva”, ali se istovremeno naglašava “suvereno pravo” obje zemlje da samostalno određuju pravce svojih unutrašnjih i spoljnih politika.

Izjavu Sergeja Lavrova na koju je reagovalo crnogorsko ministarstvo inostranih poslova, objavio je sarajevski “Dnevni avaz”:

Što se tiče proširenja NATO, prema mom viđenju, to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je, na neki način, neodgovorna politika koja potkopava opredjeljenje da se gradi sistem jednake i podijeljene bezbednosti u Evropi. Jednake za sve, bez obzira da li je neka zemlja članica ovog ili onog bloka, ili ne."

XS
SM
MD
LG