Linkovi

Budistička umetnost u Los Anđelesu


​

Getijev muzej u Los Anđelesu, koji pomaže da se sačuvaju pećine u blizini kineskog grada Dunhuang, ponudiće posetiocima da iz daljine uživaju u budističkoj umetnosti.

Jedna on najvećih izložbi budističke umetnosti može da se nađe u nepristupačnom području zapadne Kine duž puta svile, drevnog druma koji je služio za prevoz robe. Budistički monasi su islikali stotine pećina u blizini grada Dunhuang, tokom perioda od hiljadu godina. Danas pećine privlače hiljade turista svake godine.

Oblast oko Dunhuanga je nepristupačna, ali nekada je bila deo važnog trgovinskog puta. Između četvrtog i četrnaestog veka bila je i verski centar.

“Ako odete tamo, nikada ih nećete zaboraviti. 500 pećina oslikanih, ukrašenih skulpturama, a pored toga to je fantastično mesto za razmišljanje i molitve“, opisuje Tomas Gedžens iz Getijevog istraživačkog centra.

Od 1989. godine Getijev institut za očuvanje pećina pomogao je kineskim stručnjacima da zaštite umetnost.

“Ne radi se samo o boji koja se ljušti. Radi se o navali stotina hiljada turista svake godine. Morate da odvojite različite izazove, što smo uradili u Akademiji Dunhuanga, koja vodi računa o ovom mestu", navodi Tim Valen iz Getijevog muzeja.

Pećine su mnogo vekova bile nepristupačne, ali od nedavno pružaju umetnički doživljaj za skoro milion posetilaca, svake godine.

“Predstavljaju veliki izazov. Moramo da uskladimo konzervaciju sa turizmom", ističe Vang Šudong iz Akademije Dunhuanga.

Getijev muzej će izložiti replike tri pećine u punoj veličini, i sve slike, tako da će posetioci u Los Anđelesu moći da uživaju u umetničkim delima bez odlaska u Kinu. Na izložbi će biti izneta priča o pećinama, kaže Ted Lipman, iz Porodične fondacije Robert Ho, koja pomaže rad.

“Ne posmatramo samo umetnost, već i sve što je postignuto kroz međunarodnu saradnju da se zaštite originali da bi svet uživao u njima. “

Izložba PEĆINE – HRAMOVI IZ DUNHUANGA u Getijevom Muzeju u Los Anđelesu, biće otvorena u maju iduće godine.

XS
SM
MD
LG