četvrtak, 28. april 2016

Aktuelno

Džejkobson: Platforma ometa dijalog

Ambasadorka SAD na Kosovu za Glas Amerike ističe da se Vašington nada daljim rezultatima dijaloga Beograda i Prištine u pogledu pojedinih veoma važnih pitanja

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (D) i ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Dzekobson (Tracey Ann Jacobson) rukuju se tokom susreta u Prištini. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (D) i ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Dzekobson (Tracey Ann Jacobson) rukuju se tokom susreta u Prištini.
x
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (D) i ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Dzekobson (Tracey Ann Jacobson) rukuju se tokom susreta u Prištini.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (D) i ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Dzekobson (Tracey Ann Jacobson) rukuju se tokom susreta u Prištini.
Budimir Ničić
Platforma  Srbije za Kosovo je ometanje dijaloga izmedju Beograda i Prištine, ocenjuje  je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi Džejkobson. Ona je kazala da je veoma važno da premijer Kosova Hašim Tači dobija savete i ideje i od predstavnika srpske zajednice na Kosovu , sa kojima se kako kaže, redovno  konsultuje oko razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Glas Amerike: Kakav je Vaš stav o platformi  Beograda za Kosovo? Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će ona, možda sa nekakvim promenama, biti usvojena i u Skupštini Srbije.

Trejsi Džejkobson: "Moja vlada je u potpunosti usredsređena na dijalog koji se pod okriljem EU vodi u Briselu. I kosovska vlada je na to usredsređena. Svedoci smo nekih dobrih rezultata koji su do sada proizašli iz ovog dijaloga tokom ove godine, a nadamo se i budućim rezultatima u narednoj godini po pitanju nekih prilično važnih stvari. Bilo kakva druga inicijativa, poput platforme, je ometanje koje ne pomaže."

Glas Amerike: Šta savetujete pregovaračima Beograda i Prištine u nastavku procesa tog dijaloga koji se vodi u Briselu, i kako ocenjujete refleksije dijaloga na život, pre svega srpske zajednice i ovamo južno, i severno od reke Ibar?

Trejsi Džejkobson: "Svi se nadamo da će dijalog dovesti do normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, što bi bilo izuzetno korisno za sve, ne samo za pripadnike manjinskih zajednica, već za sve žitelje ove zemlje. Smatram da se dijalog odvija u smeru budućeg rešenja koje će dovesti do stabilnosti zemlje, koje će dovesti nove strane i domaće investicije koje će potom dovesti do ekonomskog razvoja, a što će onda dovesti do promena, pozitivnih promena u životu običnih ljudi, koji su, na neki način, taoci ove situacije koju imamo danas."

Glas Amerike: Da li bi srpski predstavnici u kosovskim institucijama trebalo da imaju značajnije mesto u tom daljem pregovaračkom procesu izmedju Beograda i Prištine, i šta bi se od njih očekivalo?

Trejsi Džejkobson: "Ja uvek kažem da će naporima Kosova u dijalogu sa Srbijom doprineti učešće širokog spektra činilaca, kao i raznovrsnost ideja i glasova. Tako da mislim da je važno da premijer koji vodi dijalog sa premijerom Dačićem dobija savete i ideje od više društvenih sektora, uključujući naravno i one kojih se dijalog neposredno tiče. Znam da se redovno konsultuje sa srpskim političarima, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou, da po povratku iz Brisela redovno obaveštava Skupštinu o rezultatima razgovara, i smatram da je takav način konsultacija i internih razgovora veoma važan, a nadam se da će se nastaviti."

Glas Amerike: Da li je ova 2012. godina donela nekakvu bitnu promenu kada je vladavina prava na Kosovu u pitanju, i kakva su očekivanja američke administracije za 2013. godinu?

Trejsi Džejkobson:  "Mislim da je postignut priličan napredak i veoma smo ponosni na ulogu koju smo imali u tom napretku. Kao što verovatno i znate, uz naš doprinos radu EULEKS-a sa 33 imenovanih službenika od strane Stejt departmenta, imamo i dva tužioca iz našeg ministartsva pravde, i 8 policijskih savetnika koji rade direktno sa Vladom Kosova i kosovskim institucijama kako bi pomogli u izgradnji kapaciteta tih institucija. Mislim da smo svi svedoci nekih stvarnih rezultata tog rada u smislu novih zakona koji stupaju na snagu 1. januara: Krivičnog zakona, Zakona o krivičnom postupku, Zakona o sudovima, i drugih zakona koji tek treba da budu izglasani. Nadamo se da će ovi novi zakoni stvoriti jedan čvrst osnov za unapređenje vladavine prava na Kosovu. Istovremeno, organizovali smo i obuku i savetovanje za pripadnike policije i tužilaštva, pogotovu po pitanju organizovanog kriminala, korupcije, kompleksnih dela, pranja novca, o tome kako da se bore sa svim ovim pitanjima. Tako da, još uvek se radi na tome, ali ako uzmete u obzir činjenicu da je Kosovo nezavisna država tek od 2008. godine, onda je ovo prilično zavidan napredak. Ali, mnogo toga još treba da se uradi, i mi smo spremni za saradnju sa svim institucijama kako bi Kosovo krenulo napred."

Glas Amerike: S obzirom da se zbog svetske ekonomske krize fondovi pomoći međunarodne zajednice umanjuju, da li će američki narod nastaviti da finansira zajednice na Kosovu u dosadašnjem obimu i u narednoj godini?

Trejsi Džejkobson: "Veoma smo ponosni na naše dugotrajno partnerstvo sa Kosovom, na naše dobre odnose i saradnju sa manjinama na Kosovu, na naše projekte vezano za lokalnu samoupravu i opštine, od kojih sam jednu i juče posetila. Planiramo da nastavimo sa tom saradnjom. Iako još uvek nemamo budžet za 2013. godinu, ne očekujem nikakav ozbiljan pad u iznosu sredstava, jer je naša posvećenost Kosovu rezultat dvopartijskog konsenzusa, koji dele i Kongres, i Administracija. Unapred se radujem nastavku jedne takve saradnje i u buduće i, ustvari, naše kolege iz Vašingtona koje donose odluke u vezi sa finansiranjem svesni su napretka i konkretnih rezultata koje pomoć koju mi pružamo daje. Kosovo je jedna velika investicija za nas."
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
27.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE