Linkovi

Prestanak nadgledane nezavisnosti Kosova


Šef Medjunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Piter Fejt na sastanku Medjunarodne upravljačke grupe, Beč, 2. jul 2012.
Šef Medjunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Piter Fejt na sastanku Medjunarodne upravljačke grupe, Beč, 2. jul 2012.

Medjunarodna upravljačka grupa donela je danas odluku o prestanku nadgledane nezavisnosti od septembra ove godine.

25-očlana Međunarodna upravljačka grupa – u kojoj su Sjedinjene Države i velike evropske sile – saopštila je u Beču da Kosovo sada može da stane na sopstvene noge, uprkos tome što se proteklih meseci pojačavaju etnički sukobi i zategnutost sa Srbijom.

"Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo je ustanovila da je Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa realizovan u značajnoj meri i odobrava preduzimanje konačnih koraka za okončanje nadgledane nezavisnosti i zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije", navodi se u saopštenju Grupe izdatom posle današnjeg sastanka u Beču.

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt je na konferenciji za novinare u Beču najavio da će njegova kancelarija u Prištini biti zatvorena u septembru:

„Međunarodna upravljačka grupa je danas donela veoma važnu odluku. Prvo, Grupa je razmotrila predlog za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova. Drugo, Grupa je dala zeleno svetlo vladi i skupštini Kosova da usvoje paket ustavnih i zakonodavnih amandmana. I treće, ovo je najava završnog sastanka Međunarodne civilne grupe u septembru u Prištini, na kojoj će se moj mandat završiti i zatvoriti Kancelarija Međunarodne upravljačke grupe.“

Predsednik Vlade Kosova, Hašim Tači koji je prisustvovao sastanku u Beču, rekao je da odluka predstavlja „istorijski dan“ za Kosovo:

„Danas, 2. jula 2012, Međunarodna upravljačka grupa je donela istorijsku odluku da prekine nadgledanje nezavisnosti. Današnji dan pokazuje koliki smo put prešli kao nacija koja stremi slobodi i nezavisnosti.“

Zapadne sile traže od Beograda da raspusti bezbednosne strukture na severu Kosova i prestane da podržava Srbe koji se zalažu za podelu Kosova. Od vlade u Prištini se traži da nastavi dijalog sa Beogradom i sarađuje sa srpskom zajednicom na severu.

„Srbi koji žive na Kosovu koji su želeli da u celini sarađuju sa institucijama, osećaju se sigurnije i bezbednije od onih Srba koji su izabrali da žive u izolaciji i nadam se da će ovo biti polazna tačka za srpsku zajednicu da se potpuno uključi u institucije i integriše u multietničku demokratiju na Kosovu,“ izjavio je Piter Fejt.

Međunarodna upravljačka grupa ima široka izvršna ovlašćenja da obezbedi sprovođenje plana za nezavisnost, koji predviđa i prava i zaštitu srpske manjine na Kosovu. Međunarodni zvaničnici će i dalje ostati i davati savete pojedinim institucijama na Kosovu, KFOR će nastaviti da obezbeđuje sigurnost, dok će Euleks i dalje savetovavti kosovsku policiju i sudstvo.
XS
SM
MD
LG