Linkovi

Predsednik Srpske liste ne podnosi ostavku


Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović
Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović rekao je danas da neće podneti ostavku na ovu funkciju, koju su od njega zatražili gradonačelnici devet opština sa srpskom većinom i trojica Srba koji su članovi Vlade Kosova, zbog kako su naveli samovoljnog delovanja.

“Smatramo da je gospodin Jablanović svojim delovanjem u poslednjih godinu dana sam sebe moralno i profesionalno diskvalifikovao u meri u kojoj njegovo dalje angažovanje u kapacitetu jednog od političkih lidera postaje pogubno po interese srpskog naroda i ugrožava dalju realizaciju ranije definisanih ciljeva Srpske liste”, navodi se u proglasu koji su potpisali gradonacelnici devet od 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i trojica članova Vlade Kosova iz srpske zajednice.

U proglasu se navodi da mu zameraju i ostavku traže, što je sa albanskim liderima samostalno pregovarao o formiranju Vlade Kosova, zatim, netransparentnog trošenja novca Srpske liste i kršenja unutarorganizacijskih dogovora.

Na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici, kojoj je prisustvovalo i šest poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, Jablanović je demantovao sve ove navode i istakao da mu ne pada na pamet da podnosi ostavku, jer je kako je kazao, Srpska lista jedinstvena.

“Vrlo brzo će pasti sve maske pred nama i mogu da vam kažem da ovo neće uticati na jedinstvo Srpske liste, ovo je nešto što sa time nema veze. Ovo je želja pojedinaca da se izbore i da dođu do što većeg broja funkcija, da budu u svojim mestima mali diktatori, koje niko ni za šta ne može da pita, koji nikome ne polažu raćune. Ja sam jedna od poslednjih smetnji na tom putu, i ja ću ostati smetnja na tom putu, ja ostavku na mesto predsednika Srpske liste neću podneti”, rekao je Jablanović.

Jablanović je kazao da ne zamera gradonačelnicima koji su potpisali Proglas sa zahtevom za njegovom smenom jer je, kako kaže, većina njih to uradila “pod pritiskom”. On je kazao da gradonačelnici većinski srpskih opština ne pripadaju listi "Srpska" koja je osnovana pred parlamentarne izbore na Kosovu aprila 2014. nego Građanskoj inicijativi “Srpska” koja je formirana 2013. uoči lokalnih izbora, a čiji je predsednik Vladeta Kostić gradonačelnik Gračanice.

“Gradonačelnici koji su potpisali peticiju, to su uradili pod izvesnom prisilom. Ja njima to ne zameram, jer to su ljudi u čijem sam izboru u nekim opštinama i sam doprineo svojim radom i angažmanom i mi smo bili krajnje otvoreni prema njima i bez nas ne bi bili gradonačelnici, tako da, ja to njima to ne zameram. To je jedan deo u našoj poltičkoj borbi, ali ministri pogotovo ministri u Vladi, koje su poslanici i ja kao predstavnik delegirali u Vladi, nemaju pravo da govore o dobrom ili lošem vođenju ove liste od strane mene, već da su imali dobru nameru i prema meni i prema ovoj listi, oni bi to rekli prvo nama u okviru poslaničkog kluba”, kazao je Jablanović

Pre početka konferencije za novinare nedaleko od Medija centra, okupilo se nekoliko mladića, koji su u trenutku kada je Jablanović stigao, krenuli ka Medija centru sa transparentom na kome je pisalo:” Lopovi Jablanovići”, ali su se vrlo brzo razišli.

XS
SM
MD
LG