nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Trajković: Tražiti rešenje za sve Srbe

U poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, kao član beogradske delegacije po prvi put učestvovao je i predstavnik Srba južno od reke Ibar.

Premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić sa visokom predstavnicom EU Ketrin EštonPremijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton
x
Premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton
Premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton
Budimir Ničić
Pojedini predstavnici Srba sa Kosova  smatraju da je to veoma značajno i da će vreme pokazati da li se radi o simboličnom ili praktičnom potezu Beograda. 

Na poslednjem sastanku izmedju pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu prisustvovao je i Vladeta Kostić novoimenovani načelnik Kosovskog upravnog okruga, institucije koja na Kosovu funkcioniše po sistemu Republike Srbije. Kostić koji je član beogradske delegacije  u razgovorima sa Prištinom za Glas Amerike kaže da Vlada Sbije ovim pokazuje da vodi brigu o Srbima na celoj teritoriji Kosova.

“Samo moje prisustvo u Briselu pokazuje ozbiljnost ove Vlade Srbije i to je još jedan dokaz da Srbi južno od Ibra neće biti zaboravljeni i prepušteni sami sebi”, rekao je Kostić.

Aktivno učešće predstasvnika Srba južno od Ibra u procesu dijaloga Beograda i Prištine bilo je neophodno mnogo ranije, jer rešenje treba tražiti za sve Srbe, a ne samo za one na severu Kosova, smatra poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković.

“To se uklapa u platformu koju je gospodin Nikolić predložio, gde je na jedan način tražio sveobuhvatno rešenje za sve Srbe koji su ostali na ovom prostoru, bez obzira geografski gde se nalaze”, kaže Rada Trajković.

I Randjel Nojkić. predsednik Srpskog pokreta obnove na Kosovu. smatra da učešće  predstavnika Srba južno od Ibra na razgovorima u Briselu znači da je Beograd uozbiljio svoj stav prema rešenju problema na Kosovu i kako je kazao shvatio  da problemi Srba ne mogu da se rešavaju samo preko potreba Srba severno od Ibra.

“S druge strane bez obzira ko god da je otišo on je preuzeo na sebe veliku odgovornost, zapravo ako Srbi južno od Ibra ne budu zadovoljni rešenjem ili ako se Beograd bude oglušio o problem Srba južno od Ibra, svu odgovornost će preuzeti predstavnik Srba koji je otišao u Brisel. Na taj način vrlo jasno ćemo znati da li su tog predstavnika zvali samo simbolično, ili su ga praktično pozvali”, rekao je Nojkić.

Protekla runda razgovora Beograda i Prištine bila je peta po redu i završena je bez dogovora. Teme razgovora bile su  institucije na severu Kosova i status oficira za vezu u Beogradu i Prištini. Nastavak dijaloga  zakazan je za 4.mart kada se očekuje da će ponovo na dnevnom redu biti transformacija institucija Republike Srbije na severu Kosova.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE