Linkovi

Jahjaga: Srbija da ne plaća strukture na severu


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga govori u Skupštini Kosova
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga govori u Skupštini Kosova

“Zahtevamo od vlasti Republike Srbije da odustanu od uplitanja u unutrašnja pitanja Kosova”, rekla je predsednica Kosova u godišnjem obraćanju poslanicama

Obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova predsednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je Srbima na Kosovu da je njihova domovina Kosovo i pozvala rukovodstvo Srbije da prestane da finansira i podržava, kako je kazala, "ilegalne i kriminalne strukture" na severu zemlje. I premijer Hašim Tači podneo je poslanicima kosovskog parlamenta izveštaj o susretu sa Ivicom Dačićem.

“Zahtevamo od vlasti Republike Srbije da odustanu od uplitanja u unutrašnja pitanja Kosova”, rekla je predsednica Kosova Atifete Jahjaga u godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova. Ona je pozvala Srbiju da odustane od finansiranja i podrške, kako je kazala ilegalnim kriminalnim strukturama na severu, jer oni tamo po njenim rečima drže kao taoce živote običnih gradjana koji su važniji od egoizma vlasti.

"U opštinama na severu uspostavićemo red i vladavinu zakona, transformiranjem svih struktura povezanih sa organizovanim kriminalom, ilegalnom trgovinom i korupcijom, vraćanjem poverenja gradjana ovog dela zemlje u institucije Republike Kosovo", rekla je Jahjaga.

Jahajaga je na srpskom jeziku poslala poruku i Srbima na Kosovu, a posebno onima na severu.

"Pozivam građane srpske zajednice, posebno one u opštinama na severu, da gledaju ka budućnosti zajedno sa svim građanima Kosova. Vaša domovina je Kosovo, mesto velikih aspiracija i mogućnosti. Vaša domovina je Kosovo, zemlja nade i zajedničkih odgovornosti. Hajde da je zajedno izgradimo za našu dobrobit, i za sigurniju i bolju budućnost", kazala je predsednica Kosova Atifete Jahjaga,

Posle izlaganja Jahjage, prema poslovniku o radu Skupštine Kosova, nije bilo rasprave. Govoru Jahjage nisu prisustvovali poslanici demokratskog saveza Kosova. Nakon pauze na novoj sednici Skupštine poslanicima je premijer Kosova Hašim Tači podneo izveštaj o trećem susretu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Tači je kazao da je najbitniji deo dogovora sprvodjenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

”Svi smo svesni značaja ovog pitanja i da ono praktično potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo i normalizuje rad svih službi na prelazima sa Srbijom”, rekao je Tači.

Premijer Kosova je najavio da će njegov naredni sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem biti održan 17.januara 2013 godine i da će glavna tema tog razgovora biti pitanje, kako je kazao, “ilegalnih srpskih struktura” na Kosovu i njihovo finansiranje.
XS
SM
MD
LG