Linkovi

Vlada Kosova ne pristaje na ultimatume


Protesti u Prištini
Protesti u Prištini

Kosovska vlada saopštila da nema nameru da odgovara na ultimatume koji su postavljeni na protestnom skupu u Prištini tokom kojeg je izbilo više incidenata

Vlada Kosova nema nameru da odgovara na ultimatume, koje prate haos i nasilje, a koji se odnose na razrešenje ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, izjavio je danas portparol kosovske vlade Arben Abraši.

Abraši je danas reagovao na jučerašnje najave Aljina Kurtija iz Pokreta samoopredeljenje koji je na protesnom skupu u Prištini kazao da Vlada ima rok da do ponedeljka do 16 časova smeni ministra Jablanovića, koji je napadače na raseljene Srbe iz Đakovice 6. januara ove godine nazvao divljacima.

Abraši je za prištinski list Koha ditore kazao da Vlada, za svoj rad odgovora skupštini Kosova u skladu sa ustavom Republike Kosova član 97, koji kaže da se vlada Kosova ne bavi zahtevima opozicionih političkih partija.

Premijer Kosova Isa Mustafa danas je povodom zahteva za razrešenje Jablanovića, koji je iznet na protestu u Prištini, rekao da su Srpsku listu i Jablanovića u vladu doveli ”dijalog” i glasovi srpskih građana.
"Srpsku listu i ministra Jablanovica nisam vam ja doveo. Njih sam našao među nama. Njih je doveo podeljeni sever, doveli su ih glasovi srpskih građana, doveo ih je dijalog", napisao je Mustafa na svom fejsbuk profilu.

U Prištini su juče na poziv opozicionih stanaka i civilnog društva održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o preimenovanje ”Trepče” u javno preduzeće. U toku protesta verbalno i fizički napadnuti su novinari srpskih redakcija – snimatelj I novinarka RTK2, snimatelj RTS-a i dopisnik TV B92.

Snimatelj RTK 2 Bojan Košanin izjavio je za Udruženje novinara Srbije na Kosovu da ih je tokom izveštavanja najpre napao jedan mladić albanske nacionalnosti, a da mu se potom priključila grupa od tridesetak ljudi koji su ga odvukli u masu i počeli da ga šutiraju i gađaju flašama i kamenicama.

„Sve se dešavalo u centru Prištine, ispred Ministarstva kulture. Spasilo nas je to što znam albanski jezik pa sam sve vreme pokušavao da se na miran način sa njima razumno dogovorim da nas puste. Ali nije vredelo, psovali su nas, pretili vukli i gađali kamenicama. Uspeli smo da se otrgnemo zahvaljujući nekolicini organizatora protesta koji su nas razdvojili i usmerili ka zgradi vlade Kosova odakle nam policija više nije dozvolila da izađemo“, kazao je Košanin.

Snimatelj RTS-a Vladimir Milić rekao je za UNS da je jedan maskirani demonstant pokušao da mu otme kameru, da ga je uhvatio za rame i pokušao da ga odvuče u masu.

„Imao je belu kapu sa amblemom „UĆK“ i šal preko lica sa zastavom Albanije“, rekao je Milić.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili pretnje i napad na novinarske ekipe RTK 2, RTS i B92 i zatražilo od nadležnih organa da počinioce što pre pronađu i uhapse.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo napad na srpske novinare koji su izveštavali sa demonstracija u Prištini i zatražilo da Euleks najhitnije identifikuje i sankcioniše vikovnike napada. Napad na novinare najoštrije je osudila I Građanska inicijativa Srpska.

“Pretnje i napadi na novinare, pokazatelj su koliko je sloboda medija na Kosovu ugrožena i pored svih napora od strane Srba da se na ovom prostoru izgradi poverenje i zajednički suživot”, navodi se u saopštenju GI Srpska.

Incidente tokom protesta u Prištini osudila je I predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona je navela da demonstracije predstavljaju demokratsko pravo građana Kosova na izražavanje svojih zahteva.

“Oštro osuđujem vandalski čin jedne male grupe demonstranata prema javnoj i privatnoj svojini građana Republike Kosovo i zahtevam da se organizatori protesta distanciraju od demonstranata koji napadaju Kosovsku Policiju i oštećuju institucije Kosova i poslovne objekte u gradu”, kazala je predsednica Kosova.

Po završetku skupa, manji deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, a kamenovana je i crnogorska ambasada u Prištini, ali u incidentu nije bilo povređenih. Kosovska policija saopštila je da je na protestima u Prištini povređeno 19 pripadnika policije, kao i da su privedena 22 demonstranta.

XS
SM
MD
LG