nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Protest Srba kod Jarinja

Radovi na izgradnji integrisanog prelaza kod Jarinja, na severu Kosova, danas nisu nastavljeni zbog protesta Srba

Vozila čekaju da predju administrativni prelaz Jarinje koji se nalazi na kosovskoj strani i pod kontrolom je Euleksa.Vozila čekaju da predju administrativni prelaz Jarinje koji se nalazi na kosovskoj strani i pod kontrolom je Euleksa.
x
Vozila čekaju da predju administrativni prelaz Jarinje koji se nalazi na kosovskoj strani i pod kontrolom je Euleksa.
Vozila čekaju da predju administrativni prelaz Jarinje koji se nalazi na kosovskoj strani i pod kontrolom je Euleksa.
Budimir Ničić
Srbi sa severa Kosova započeli su rano jutros protest kod Jarinja, na mestu gde se odvijaju radovi na integrisanom prelazu. Radovi su obustavljeni, a Srbi poručuju da nikada neće prihvatiti uspostavljanje bilo kakve granice i carine  u ovom delu Kosova.

Radovi na izgradnji integrisanog prelaza kod Jarinja, na severu Kosova danas nisu nastavljeni jer se nekoliko desetina Srba rano jutros okupilo na ovom mestu u znak protesta  zbog početka radova na izgradnji novih prelaza izmedju Kosova i Srbije. Predsednik Skupstine opštine Zubin potok Stevan Božović kaže da Srbi sa severa Kosova neće granicu sa Srbijom u ovom delu Kosova.

“Mi smo se jutros okupili da pošaljemo jasnu poruku i Beogradu i Prištini i medjunarodnoj zajednici da Srbi sa severa Kosova neće dozvoliti da se izgradi još jedna granica između Srbije i Srbije i Srba na Kosovu”, kaže Božović.

Okupljene gradjane predvodili su predsednici četiri opštine sa severa Kosova, a bili su i gotovo svi odbornici Skupština opština Zvečan, Zubin porok, Leposavić i Kosovska Mitrovica.

“Okupili smo se ovde i da kažemo da je dogovor u kabinetu predsednika Srbijie i predsednika Vlade da se ovom narodu kaže istina o sporazumima u Briselu, da nam se donesu pismene garancije da možemo slobodno kao građani ove zemlje da prolazimo i koristimo svoja dokumenta i da ne plaćamo carinu državi koju ne priznajemo”, rekao je predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović.

Tokom protesta magistralni put Leposavić-Raška bio je prohodan za saobraćaj. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je proteste Srba na Jarinju ocenjujući da to podriva napore domaćih i međunarodnih institucija da se uspostave red i zakon i da se obezbedi normalan život za građane koji tamo žive.

Kako je ranije  najavljeno prelaz Jarinje i Merdare trebalo bi da budu funkcionalni do 10. decembra kada bi trebalo da počne sa primenom sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Međutim kada je prelaz Jarinje u pitanju jos uvek je neizvesno da li će taj rok biti ispoštovan.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE