Linkovi

Bridlav: Sa susedima rešiti pitanje oružanih snaga


Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlac
Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlac

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Filip Bridlav je tokom posete Prištini rekao da će Alijansa pratiti taj proces i da je spremna da pruži podršku u vidu obuke

Kosovo mora sa svojim susedima da reši pitanje transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova, rekao je u Prištini vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Filip Bridlav. On je na konferenciji za novinare kazao da ce NATO pratiti taj proces i da je spreman da pruži podršku u vidu obuke.

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Filip Bridlav rekao je da je na Kosovu vidljiv napredak, da ono ide napred i kako je kazao preuzima svoju budućnost u svoje ruke, ali da i pored toga NATO ostaje posvećen stabilnosti na Kosovu i da će i ubuduće ove, kako je kazao kredibilne snage, biti spremne da u svakom trenutku izvrše svoje zadatke. Odogovarajući na pitanje da li su ispunjeni uslovi za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova i da li Srpska lista može da spreči taj proces Bridlav je kazao da je to stvar dogovora političara.

“Ono što smo govorili svih godina je da ćemo pratiti transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. Ovo je pitanje koje mora Kosovo sa svojim susedima da reši i da postigne dogovor oko toga, to je naš stav. Mi ćemo pratiti ovaj proces dok ga budu rešavali sa svojim susedima i bićemo spremni da im pružimo podršku u vidu obuke”, rekao je Bridlav.

Komandant KFOR-a na Kosovu Luidji Miljieta rekao je da je situacija na Kosovu mirna i stabilna, ali da postoje brojni povratnici sa stranih ratišta koji su povezani sa pojedinim nevladinim organizacijama i istakao da je dobro sto su kosovske institucije potpuno posvećene tom problemu.

“Mogu da dam primer vezan za povratnike sa stranih ratišta da je kosovska policija postigla određjene rezultate u sklopu njihovog madata. Kosovska policija je pokazala svoju efikasnost i tokom proteklih par meseci, bili su sposobni da iskontrolišu sve demonstracije sa visokim profesionalizmom. Dodatno bih želeo da kažem da je saradnja Kosovske policije, Eeuleksa i Kfora dobra, jedan od rezultata te saradnje je i zaustavljanje i hapšenje naoružanih ljudi u blizini manastira Visoki Dečani”, rekao je Miljieta.

Na pitanje o navodnom ulasku srpske žandarmerije na teritoriju Kosova kod Kosovske Kamenice, sto su prištinski mediji objavili pre dva dana, komandant Kfora je kazao da to nije tačno.

Kfor je sporoveo istragu vezano za ulazak srpske žandarmerije i to vozilo nije ušlo na teritoriju Kosova već da se kretalo na teritoriji Srbije”, kazao je komandant KFOR-a

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Filip Bridlav je tokom svoje posete Kosovu, u Prištini razgovarao i sa predsednicom i premijerom Kosova Atifete Jahjagom i Isom Mustafom.

XS
SM
MD
LG