Linkovi

Bez dogovora o rešenju krize na Kosovu


Parlament Kosova
Parlament Kosova

Predsednica Kosova Atfieta Jahjaga razgovarala je sa liderima političkih stranaka na Kosovu o izlasku iz političke krize nastale zbog višemesečne blokade parlamenta od strane opozicije

Dogovor nije postignut, a sastanku je od opozicionih partija, prisustvovao jedino lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je zatražio raspisivanje izbora.

Lider Demokratskog saveza Kosova i predsednik Vlade Isa Mustafa rekao je nakon sastanka da se kriza u parlamentu Kosova ne može rešiti nasiljem i pozvao opoziciju na rešavanje problema kroz dijalog.

"Zatražili smo da se dignu ruke od nasilja, zato što se nasiljem ne rešavaju problemi. Problemi se ne rešavaju suzavcem u Skupštini i molotovljevim koktelima, niti upotebom drugih sličnih sredstava protiv policije i institucija republike Kosova”, rekao je Mustafa

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je posle sastanka da je izrazio zabrinutost zbog toga što je vladajuća koalicija kako je kazao "zarobila državu” i zatražio raspisivanje izbora.

“Izrazio sam mišljenje da imamo kolaps u ekonomiji, nedostatak investicija, nema nikavog pravca i da vlada korupcija. Imamo i prevelik uticaj politike na pravosuđe, a još uvek nije formirana ni vojska. Zato sam predložio da se odmah raspusti parlament i da se u zemlji organizuju vanredni izbori kako bi se prevazišla kriza”, kazao je Haradinaj.

S druge strane predsednik Demokratske partije Kosova i prvi zamenik premijera Hašim Tači rekao je da su na sastanku izloženi konkretni predlozi opoziciji za prevazilaženje krize i da napredak po njegovim rečima ipak postoji.

“Mi smo predložili da Alijansa za budućnost Kosova uzme učešće u zajedničkim komisijama za pisanje statuta Asocijacije srpskih opština koji će biti u skladu sa Ustavom Kosova i da istovremeno učestvuje u međunarodnoj komisiji za demarkaciju granice sa Crnom gorom kako bi dali svoj doprinos. Međutim po reakciji Haradinaja koji je ćutao, kako će se to dalje reflektovati ne znam, ali mislim da ne zna ni on. Zbog odsustva reagovanja i kako nije (Haradinaj) potencirao da je to problem, ja mislim da je to pozitivan pocetak”, rekao je Tači.

Sastanku koji je inicirala predsednica Kosova Atifete Jahjaga prisustvovali su I predstavnici manjinskih zajednica u kosovskom parlamentu, a, šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar i američki ambasador Greg Delavi bili su prisutni u svojstvu posmatrača.

“Zatražio sam da se poštuju svi elementi, sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji su potpisani u Briselu i da se jednostavno Zajednica srpskih opština ne dovede u situaciju da bude jedna besmislena institucija ili besmislena nevladina organizacija, na šta su se složili predstavnici iz koalicije i podržali su taj moj predlog i rekli su naravno da će Zajednica srpskih opština biti formirana”, rekao je novinarima predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Na sastanak kod predsednice Jahjage, iako su bili pozvani, nisu došli lideri opozicionih parija, pokreta Samoopredeljenje i Incijative za Kosovo Visar Imeri i Fatmir Ljimaj. Oni su ranije naveli da jedino mogu da razgovaraju o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG