ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno

Slavlje na Kosovu

Albanci širom Kosova proslavljaju odluku Haškog tribunala, dok Srbi smatraju da je učinjena velika nepravda

Građani Kosova prolaze pored velikog postera sa likom bivšeg komandanta OVK-a i bivšeg premijera Kosova Ramuš HaradinajGrađani Kosova prolaze pored velikog postera sa likom bivšeg komandanta OVK-a i bivšeg premijera Kosova Ramuš Haradinaj
x
Građani Kosova prolaze pored velikog postera sa likom bivšeg komandanta OVK-a i bivšeg premijera Kosova Ramuš Haradinaj
Građani Kosova prolaze pored velikog postera sa likom bivšeg komandanta OVK-a i bivšeg premijera Kosova Ramuš Haradinaj
Budimir Ničić
Izricanje presude Ramušu Haradinaju direktno je prenošeno preko video bima u centru Prištine. Kada je sudsko veće saopštilo oslobađajuću presudu počelo je slavlje i vatromet, a bilo je i suza i pucnjave iz vatrenog oružja.

Ovo je pravična i realna odluka koja neće imati uticaj samo lično na ugled gospodina Haradinaja već na celo Kosovo”.

S druge strane Srbi u Gračanici razočarani su odlukom Haškog suda.

Opet jedna greška učinjena u Hagu, tako da potvrđuje da je taj Hag orijentisan samo da sudi Srbima“.

„Šokirani smo u najmanju ruku aktivnošću koju  je sproveo albanski lobi, i uopšte aktivnostima koje Haški tribunal preduzima, koji ne ide u pravnom nekom pravcu“.

U Alijansi za budućnost Kosova čiji je Ramuš Haradinaj lider presrećni su zbog oslobađajuće presude, koju su kako kažu i očekivali.

“Oslobađanje Ramuša Haradinaja od strane Haškog tribunala još jednom potvrđuje novu istoriju Kosova i boirbu OVK 98 i 99 godine i sve procese koji su proistekli  iz te borbe i ovog velikog pokreta za nezavisnost Kosova”, rekao je potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Šalja.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Dragan Velić i analitičar  Živojin Rakočević smatraju da je Haški tribunal još jednom pokazao da se radi o političkim, a ne pravnim odlukama.

„Ovakve odluke, i ovakve oslobađajuće presude i kad se tiče hrvatskih generala i sada Ramušu Haradinaju više nego očigledno će uticati na buduće odnose i pomirenje koje je vrlo vaćno u ovom delu prostora Evrope, odnosno na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Velić.

„Ovo je kap koja je prelila čašu u opštoj nepravdi, ali kada bolje pogledate stvari šta bi Srbi dobili da je Ramuš Haradinaj osuđen na 50 godina zatvora? Kada ovde živi sistem koji je uspostavio Ramuš Haradinaj,  kada Haradinaj ima ovde svoje policajce, svoje sudije, svoje carinike čitav svoj naopaki i loši sistem koji nas ponižava, koji nam zabranjuje povratak koji na svakom trenutku naš život čini lošim i ponižavajućim“, kazao je Rakočević.

Odluku Haškog suda pozdravio je i premijer Kosova Hašim Tači,  rekavši da je ta odluka najači dokaz da je "borba OVK  bila ispravna a da njeni pripadnici nisu počinili zločine i da su nepravedno optuženi". Tači je u pisanoj izjavi čestitao svim građanima Kosova na "dugo očekivanoj pobedi" i pozvao javnost da oslobađanje proslavi dostojanstveno i sa ponosom.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE