utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Oslobađanje Haradinaja ne ugrožava dijalog

Kosovski zvaničnici očekuju da će obe strane poštovati demokratske principe i kroz dijalog normalizovati odnose Srbije i Kosova.

Ramuš Haradinaj sa suprugom u PrištiniRamuš Haradinaj sa suprugom u Prištini
x
Ramuš Haradinaj sa suprugom u Prištini
Ramuš Haradinaj sa suprugom u Prištini
Budimir Ničić
Oslobađanje Ramuša Haradinaja ni na koji način neće uticati na proces dijaloga izmedju Beograda i Prištine, čak i u slučaju da on direktno učestvuje u tim razgovorima, smatraju sadašnji i bivši politički predstavnici Srba i Albanaca sa Kosova

„Iako je ranije bilo najava iz Srbije da će eventualno oslobađanje  Ramuša  Haradinaja ugroziti dijalog između Beograda i Prištine  to se neće dogoditi“, rekao je za Glas Amerike zamenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi. On smatra da će obe strane poštovati demokratske principe i kroz dijalog normalizovati odnose između Srbije i Kosova.

„Dijalog treba da bude bez ikakvih preduslova. Gospodin Haradinaj je sada slobodan čovek, Hag je veoma jasno to rekao i on ima svoju ulogu na kosovskoj političkoj sceni. Nije na Srbiji da odlučuje ko će da pregovara u ime Kosova, a nije ni na nama da pričamo da li će Dačić koji je bio portparol  MIloševića ili Nikolić koji je takođe imao neku svoju ulogu u tim ratovima“, rekao je Seljimi. 

Bivši funkcioner SFRJ Azem Vlasi kaže da će povratak Ramuša Haradinaja iz Haga pozitivno uticati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ističe da Beograd ne bi trebalo da se meša u to ko će biti njihov sagovornik na drugoj strani.

„I Ramuš Haradinaj i Hašim  Tači su produkt istih političkih i drugih okolnosti. Zna se da su došli na političku scenu kao produkt ratnih okolnosti i oni su činjenica. Neću da kažem da bi srpskoj strani bilo teže kad bih ja vodio te razgovore, ali sasvim je u redu Ramuš ili Hašim, potpuno je svejedno“, kaže Vlasi.

Poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković smatra da oslobadjanje Ramuša Haradinaja može uticati na proces pomirenja, ali ne i na dijalog Beograda i Prištine, jer je kako kaže, to proces koji je pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

„Mislim da je u pitanju veleiki ulog, a u ovim razgovorima ulog je dala međunarodna zajednica, a ona gde da ulog ona ne želi da izađe kao poražena. Nekada i srpskoj i albanskoj strani dijalog ne predstavlja nešto oko čega bi se preterano mnogo brinuli, ali zato međunarodna zajednica želi da pođe putem stabilizacije regiona“, istakla je Rada Trajković.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović smatra da povratak Ramuša Haradinaja na Kosovo  ne bi trebalo da bude prepreka nastavku dijaloga.

“Ako ne želimo da se bavimo politikanstvom cela ta priča će da prođe i pompa će biti spuštena za nedelju dana. Ne treba dizati tenzije, nije ni Ramuš niti bilo ko ključ za rešenje problema, radi se o ljudima i mora se naći moderan način, koliko god bilo bolno da se nastavi dalje”, kaže Stojanović.

Ramuš Haradinaj mogao bi da bude predstavnik Kosova u dijalogu sa Srbijom ukoliko se ostvare najave njegove Alijanse za budućnost Kosova da će uskoro uslediti velike promene na političkoj sceni Kosova i ulazak ove partije u vladu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE