Linkovi

Osude grafita na manastiru Visoki Dečani


Grafiti na manastiru Visoki Dečani
Grafiti na manastiru Visoki Dečani

Na kapiji manastira Visoki Dečani jutros su se pojavili novi grafiti: ISIS – "Islamska država Iraka i Sirije" i AKSH – "Albanska nacionalna armija".

Ovaj manastir danas su posetili zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović i direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Srđan Popović.

Nakon što su na pomoćnim objektima u manastirskom imanju juče osvanuli grafiti " ISIS - Islamska država Iraka i Sirije", Kalifat dolazi, UČK - Oslobodilačka vojska Kosova, AKSH - Albanska nacionalna armija, isto se dogodilo I danas. Novi grafiti sa istim sadržajem ispisani su na manastirskoj kapiji na stotinak metara od punkta KFOR-a. Iguman Visokih Dečana Sava Janjić kaže da je manastir ugrožen i da su monasi zabrinuti za bezbednost.

“Radi se o ozbiljnoj provokaciji i nadamo se da će policija u saradnji sa KFOR-om i drugim faktorima bezbednosti na ovom prostoru da rasvetli ovaj slučaj I da je što je najvažnije preduzeti mere kako bi manastir bio bezbedniji i kako bi se ovde normalno živelo. Manastir Visoki Dečani treba da ostane ono što jeste, a to je mesto koje je otvoreno za sve ljude dobre volje i posetioce, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost. Mislim da je u interesu ne samo srpske pravoslavne crkve, već i u interesu svih ljudi na Kosovu da se ovakvi događaji ne ponavljaju i da se ne razvija ekstremizam koji šteti svima na Kosovu", rekao je Sava Janjić.

Policija Kosova izvršila je uviđaj, ali još uvek nema osumnjičenih, rekao je novinarima direktor Kosovske policije za Pećki region Šaban Šalja.

“Sada dok ovde razgovaramo, eksperti kriminalistike završavaju svoj posao. U bliskoj smo saradnji sa državnim tužilastvom i osobljem manastira, ali i sa KFOR-om i potpuno sam uveren da ćemo vrlo brzo doći do rezultata o ovom slučaju”, kazao je Šalja.

Visoke Dečane danas su posetili zamenik premijera Kosova Slobodan Petrovic i direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Srđan Popović. Petrović je kazao da ovakvi postupci Kosovo vode unazad.

Želim da izrazim punu posvećenost za bezbednost koja je više nego neophodna za ovaj, ali i za ostale manastire na Kosovu. Ovo sigurno nije izolovan slučaj i verujem da će svi oni koji imaju mandat za bezbednost ovo da shvate na najozbiljniji način”, kazao je Petrović.

Visoke Dečane posetio je i komandant KFOR-a Frančesko Fijuola koji je, kako je novinarima kazao Sava Janjić, obećao pojačane mere bezbednosti za manastir. Ispisivanje grafita na teritoriji manastira Visoki Dečani osudili su i najviši kosovski zvaničnici.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da je to “ružan i neprihvatljiv čin koji ne doprinosi izgradnji poverenja među zajednicama i u suprotnosti je sa tolerantnim međuverskim vrednostima". Dok je premijer Hasim Tači rekao da su takvi grafiti protiv vrednosti oslobodilačkog rata na Kosovu. “OVK nikada nije ratovala za verska pitanja nego za pitanja emancipacije u duhu evropske civilizacije", kazao je Tači.

U poslednjih 15 godina ovaj manastir oružano je napadnut četri puta. Jednom je granatiran 2000. godine, dva puta u toku 2004. i četvrti put 2007 godine. Tokom tih napada 24 granate pale su u neposrednoj blizini manastira, a napad iz 2007. kada je pogodjen manastirski zid bio je prvi u kojem je izvršilac pronađen i osuđen. Za taj napad osudjen je Jeton Muljaj na dve i po godine zatvora.

Pored oružanih napada Visokim Dečanima su proteklih godina upućivane brojne pretnje za koje još uvek niko nije nije odgovarao. Ovaj manastri je od 2004. godine pod zaštitom UNESKO-a.

XS
SM
MD
LG