utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Privedeni Srbi u Gračanici

Nakon Božićne liturgije u Gračanici, pripadnici Kosovske policije priveli su devetoricu Srba zbog sumnje da su ugrožavali opštu bezbednost

Manastir GračanicaManastir Gračanica
x
Manastir Gračanica
Manastir Gračanica
Budimir Ničić
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je njihovo oslobadjanje, a policija ga je oko 14 sati sprovela iz Gračanice do administrativnog prelaza Jarinje.

Portparol Kosovske policije Brahim Sadriu kaže da je policija privela devetoricu Srba koji su nakon Božićne liturgije u manastiru Gračanica izašli iz manastirskog dvorišta.

“Zbog opšte bezbednosti i bezbednosti osobe koju je policija danas pratila, danas su u Gračanici policijski službenici priveli devet osoba”, rekao je Sadriu.

Privedeni su nakon zadržavanja u policijskoj stanici u Gračanici, po nalogu javnog tužioca premešteni u  Prištinu. Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je oslobađanje srpskih mladića, rekavši da oni nisu počinili nikakvo krivično delo i istakao da je o tome u Gračanici razgovarao  sa specijalnim predstavnikom EU Samuelom Žbogarom, koji je kontaktirao predstavnike kosovskih institucija, koji  kako je kazao, ni jednog trenutka nisu rekli da su mladići učinili neko krivično delo.

“Njihov jedini greh je što su bili ovde, bio sam u policijskoj stanici i rečeno mi je da nema razloga za hapšenje i da su privedeni samo kako bi se proverilo šta su ovde radili", rekao je Vulin.”

Vulin je kazao da privedeni mladići nisu iz njegove pratnje i da nisu imali nikakva obeležja  Civilne zaštite, kako je to novinarima ranije izjavio minister policije Bajram Redžepi.

Pozivam vas da zajedno odemo ispred polcijske stanice da se sami uverite kad ih budu pustili da oni nemaju nikakva obeležja, niti su bilo kakvi pripadnici Civilne zaštite”, rekao je Vulin obraćajući se novinarima ispred manastira Gračanica.

Nakon što je sa novinarima krenuo  prema policijskoj stanici u Gračanici Vulina su zaustavili pripadnici Kosovske policije i saopštili da su dobili naređenje da ga sprovedu do prelaza sa centralnom Srbijom, što su i uradili.

Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenio je danas da je kosovska policija sprovela policijsku raciju među posetiocima manastira, čime je radost svečanosti u Gračanici zasenjena krajnje nedoličnim i provokativnim ponašanjem kosovske policije. Ovakvim ponašanjem, ocenio je Teodosije, kosovska policija odvraća vernike od poseta svojim svetinjama i na krajnje primitivan način pokazuje brutalnu silu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE