Linkovi

OI: Novi Drim-tim apsolutni favorit za zlato


Košarkaši SAD prilikom predstavljanja pred utakmicu sa Brazilom u Vašingtonu
Košarkaši SAD prilikom predstavljanja pred utakmicu sa Brazilom u Vašingtonu

Trener košarkaške reprezentacije SAD Majk Šiševski i njegove dve glavne zvezde Kobi Brajant i Lebron Džejms ne osećaju pritisak ili opterećenje

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Država brani zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. U okviru završnih priprema, Amerikanci su ove nedelje ostvarili dve pobede, u četvrtak u Mančesteru protiv Velike Britanije bilo je čak 118:78, dok je u ponedeljak u Vašingtonu, protiv Brazila bilo 80:69.

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država sastavljena je od najboljih igrača NBA lige, što ih – naravno - čini i najvećim favoritima za zlatnu medalju u Londonu.

Međutim, nije tako izgledalo, tokom prve četvrtine utakmice sa selekcijom Brazila, u čijem sastavu su četvoricu NBA igrača. Gosti su prvi period igre dobili sa 10 poena razlike.

Američki predsednik Barak Obama sa suprugom Mišel i ćerkom Malijom na utakmici SAD - Brazil u Vašingtonu
Američki predsednik Barak Obama sa suprugom Mišel i ćerkom Malijom na utakmici SAD - Brazil u Vašingtonu
Dvorana Vašington Vizardsa bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a utakmicu su uživo pratili i američki predsednik Barak Obama i prva dama Mišel.

Već u drugoj četvrtini stvari su došle na svoje mesto, Amerikanci su čvrstom odbranom ušli u seriju i na kraju sigurno trijumfovali – 80:69. Zvezda novog šampiona NBA lige Majami Hita LeBron Džejms bio je najbolji strelac sa 30 poena.

Trener SAD Majk Šiševski, poznat i kao „kouč Kej“, bio je zadovoljan igrom protiv Brazila, protivnika koji je pre dve godine na Svetskom prvenstvu u Litvaniji najviše namučio američku selekciju i zna šta je potrebno da bi njegov tim došao do trofeja u Londonu:

„Ukoliko osvojimo zlato, biće to zbog toga što smo dobro igrali odbranu“.

Dan ranije, na treningu u dvorani Univerziteta Džordž Vašington, i Šiševski, i Kobi Brajant iz Los Anđeles Lejkersa, i LeBron Džejms naglasili su da to što ih svi smatraju favoritima nije opterećenje:

„Navikao sam se na to tokom poslednjih 25 godina kao trener košarkaša Univerziteta Djuk i sedmogodišnjeg vođenja američke reprezentacije. Radimo ono što se od nas očekuje, pokušavamo da pobeditimo u svakoj utakmici“, kaže Šiševski, dok Brajant dodaje:

„Imamo obavezu da budemo profesionalci, da fokusirano treniramo svakog dana i da pokušamo da osvojimo zlatnu medalju, ali to ne smatram pritiskom ili opterećenjem“.

Džejms je na pitanje odgovorio pitanjem.

„Da li je ikad bilo drugačije? Nije. Nas uvek smatraju favoritima, u svakoj utakmici. Dakle, nema razlike“.

Za trenera Šiševskog u Londonu neće biti lakih utakmica.

„Mislim da Brazil ima dobre šanse da se bori za zlatnu medalju. Igraćemo prijateljske utakmice sa još dva tima koja će se naći u tom društvu, Španijom i Argentinom, a tu je i jedan tim s kojim nećemo igrati pre Londona – Francuska, koju predvodi Toni Parker i koja ima dosta NBA igrača, oni će biti stvarno dobri“.

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama počinje 29. jula. Utkamica za zlatnu medalju na rasporedu je 12. avgusta, isti dan kada i ceremonije zatvaranja Letnih olimpijskih igara.
XS
SM
MD
LG