Linkovi

Ebola se i dalje širi u Africi


Putnici na međunarodnom aerodromu u Abidžanu prolaze kroz zdravstvenu kontrolu.
Putnici na međunarodnom aerodromu u Abidžanu prolaze kroz zdravstvenu kontrolu.

Još jedan avioprevoznik suspendovao je letove za Afriku, dok virus ebole nastavlja da se širi u četiri zemlje na zapadu tog kontinenta.

"Korean erlajnz" saopštio je da će priveremeno prestati da leti za kenijsku prestonicu Najrobi, nazivajući to merama predostrožnosti zbog sprečavanja širenja virusa. Iako još nijedan slučaj ebole nije prijavljen u toj istočnoafričkoj zemlji, Svetska zdravstvena organizacija proglasila ju je zemljom viskog rizika za širenje opakog virusa, zbog toga što prestavlja veliki tranzitni centar.

Pre korejskog avioprevoznika suspenziju letova za Zapadnu Afriku uveli su "Britiš ervejz" i "Emirates".

U međuvremenu, dva lekara u Liberiji počela su da dobijaju eksperimentalni lek protiv ebole, pošto su dve kutije ampula "ZMapp"-a juče stigle u tu zemlju iz SAD.

Lekari su se razboleli dok su lečili druge pacijente, među kojima i jednog lekara koji je podlegao virusu.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je obezbeđeno tek desetak doza neispitanog leka, a prema poslednjim podacima te agencije 1069. ljudi je umrlo od ebole, dok je broj zaraženih blizu 2.000.

Istovremeno, jedan zvaničnik u ministarstvu zdravlja Sijera Leonea izjavio je da eksperimentalni lek nije odgovor na epidemiju i da zdravstveni radnici i javnost moraju da ostanu vrlo oprezni da bi usporili širenje bolesti..

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Barak Obama danas telefonom razgovarao sa predsednicima Liberije i Sijera Leonea i obećao im podršku u borbi protiv epidemije.

XS
SM
MD
LG