četvrtak, 28. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Južna Koreja odbacila apel Severa

Ministar za ujedinjenje Ju Vu lk je danas rekao da je Kimov govor bio „mlak“ i da nije sadržao revolucionarne predloge

Severno korejski lider Kim Džong Un uputio apel Južnoj Koreji
Severno korejski lider Kim Džong Un uputio apel Južnoj Koreji
Glas Amerike
Južna Koreja je odbacila novogodišnji govor severnokorejskog lidera Kim Džong Una u kojem je pozvao na  smirivanje tenzija sa Seulom.

Ministar za ujedinjenje Ju Vu lk rekao je da je Kimov govor bio "mlak" i da nije sadržao revolucionarne predloge, dodajući da Seul ima dobar razlog da dovede u pitanje namere mladog lidera Severne Koreje.

U svom jučerašnjem govoru Kim je tražio "okončanje konfrontacije" i ponovio poziv za ponovno ujedinjenje Juga i Severa. Neki posmatrači navode da je taj govori bio neobično pomirljiv i da možda nagoveštava predstojeće unutrašnje reforme. Čang Jong Sek, analitičar sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, rekao je da bi Sever mogao da ponudi veće inicijative poljoprivrednom i proizvodnom sektoru i ublaži državnu kontrolu nad preduzećima.

Kim se takođe založio za razvoj - kako je rekao - "savremenog oružja i opreme“ i više puta pohvalio vojsku.

Zategnutost izmedju dve Koreje porasla je u decembru, kada je Severna Koreja lasirala jednu raketu koja je, kako je Pjongjang naveo, postavila meteorološki satelit u orbitu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
27.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE