petak, 29. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Zašto je Asanž dobio azil u Ekvadoru?

Predsednik Rafael Korea navodi da niko nije mogao da garantuje da osnivač Vikiliksa neće biti izručen "trećoj zemlji"

Britain Wikileaks Assange
Britain Wikileaks Assange
Glas Amerike
Predsednik Ekvadora Rafael Korea kaže da je glavni razlog, zbog kojeg je njegova zemlja pružila politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, činjenica da niko nije mogao da garantuje da Asanž neće biti izručen "trećoj zemlji".

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu već dva meseca. Australijski državljanin sklonio se tamo pošto je izgubio pravnu bitku sa Britanijom, koja je donela odluku da ga izruči Švedskoj, gde se traži radi ispitivanja u vezi sa optužbama za sekusalni napad, koji on poriče.

Asanž se plaši da bi Švedska mogla da ga izruči SAD, gde bi mogao da se suoči sa optužbama u vezi sa objavljivanjem stotina hiljada tajnih dokumenata, uključujući diplomatske poruke Stejt Departmenta u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu.

Ekvador je odobrio azil Asanžu pre dva dana, posle čega je Britanija saopštila da mu neće dozvoliti da napusti zemlju i da bi čak britanske vlasti mogle da uđu u zgradu ambasade i privedu ga.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE