Linkovi

Kongres se sprema za debatu o Iranu


Jedna od ranijih zajedničkih sednica oba doma Kongresa
Jedna od ranijih zajedničkih sednica oba doma Kongresa

Predsednik Obama obezbedio dovoljnu podršku demokrata za sporazum - 34 senatora - da bi mogao da stavi veto na eventualnu republikansku rezoluciju protiv sporazuma, ali i dalje nema dovoljno glasova u Senatu (41) da blokira da takva rezolucija uopšte stigne na njegov sto...

Međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom biće u centru pažnje Kongresa, kada se zakonodavci sledeće nedelje vrate sa jednomesečne letnje pauze. Predsednik Obama obezbedio je dovoljnu podršku demokrata za sporazum - 34 senatora - da bi mogao da stavi veto na eventualnu republikansku rezoluciju protiv sporazuma, ali i dalje nema dovoljno glasova u Senatu (41) da blokira da takva rezolucija uopšte stigne na njegov sto.

Republikanski lideri oba doma Kongresa predviđaju inicijalni poraz za nuklearni sporazum sa Iranom. Predsednik Barak Obama obećao je da će staviti veto na svaku rezoluciju koja se protivi sporazumu. Od ove nedelje, dovoljno demokratskih zakonodavaca potvrdilo je podršku sporazumu da osigura da Obamin veto ne bude oboren u Senatu i da sporazum stupi na snagu.

“Glasam za ovaj sporazum, jer je to naša najkredibilnija šansa da predvodimo globalnu zajednicu u obuzdavanju egzistencijalne pretnje”, kaže demokratski senator iz Delavera Kris Kuns.

Sporazum je još jednom pokazao koliko je Kongres podeljen prema partijskoj liniji.

“Moguće je, štaviše vrlo verovatno, da sporazum sa Iranom neće dobiti nijedan republikanski glas u Kongresu”, smatra Norman Ajzen iz Instituta Brukings.

Neki od onih koji podržavaju sporazum nadaju se da će uspeti da izbegnu bilo kakvu akciju Senata u tom smislu , ali im trenutno nedostaje glasova da blokiraju debatu o rezoluciji, kojom bi se izrazilo neslaganje sa sporazumom.

Ključni republikanci užasnuti su onim što smatraju pokušajem da se Kongres ućutka.

“Verovatno ne postoji važnije geopolitičko pitanje s kojim se svet suočava danas od sprečavanja Irana da se domogne nuklearnog oružja. Stoga dugujemo američkom narodu da imamo temeljnu i promišljenu debatu”, ističe Bob Korker, republikanski senator iz Tenesija.

Drugi smatraju da ne bi bilo loše izbeći jasnu demonstraciju domaćih političkih podela u vezi sa važnim međunarodnim sporazumom.

“Postoji logika da se spreči, da se blokira glasanje, zato što je ono besmisleno – zbog čega biste imali veliku dramu kada će sporazum svakako proći?”, kaže Norman Ajzen iz Instituta Brukings

Neki zakonodavci - pet senatora - još nisu objavili svoju poziciju. Ukoliko troje od njih pet bude poodržalo sporazum, rezulacija neće ni moći da se izglasa, a predsednik Obama neće morati da iskoristi pravo veta.

Glasanje u Predstavničkom domu moglo bi da se održi već sledeće nedelje. Očekuje se da će debata biti ništa manje žustra i strastvena nego što su bile sve ostale u Kongresu u poslednjih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG