petak, 29. april 2016

Aktuelno / Amerika

Novi Kongres odslikava novo lice SAD

Novi američki zakonodavci – oni koji po prvi put stupaju na taj položaj u januaru, predstavljaju najraznovrsniji Kongres u američkoj istoriji.

Kerolin Presuti
Novi američki zakonodavci – oni koji po prvi put stupaju na taj položaj u januaru, predstavljaju  najraznovrsniji Kongres u američkoj istoriji. Barijere su porušene kada se radi o etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji i veroisposvesti. Štaviše, od 200 demokratskih kongresmena, žene i oni iz različitih manjina biće brojniji od heteroseksualnih belih muškaraca. Novinarka Glasa Amirike Karolin Presuti predstavlja nekoliko zakonodavaca, koji su deo istorijskog trenda u Kongresu, koji će preciznije odslikavati građanstvo Sjedinjenih Država.
 
Kapitol Hil je težak za svakog novog zakonodavca. A zamislite kako je tek manevrisati u kolicima za hendikepirane.
 
Novoizabrana članica Predstavničkog doma Temi Dakvort izgubila je obe noge, kad je granata iz rucnog bacača pogodila njen helikopter u Iraku.
 
Dakvort je prva žena ratni veteran i prva članica Kongresa rođena na Tajlandu. Štaviše, novi zakonodavci više liče na američko stanovnoštvo nego ikada ranije – što novi Kongres čini najraznovrsnijim u istoriji SAD.
 
„Mislim da je to fantastično. To je odraz naše nacije – naša zemlja je raznolika. U tome je njena snaga. Mi smo svi različitog porekla“.
 
Tako je i sa Talsi Gabard. Ona je članica Predstavničkog doma sa Havaja i prva članica Kongresa koja praktikuje hinduizam. A tu je i Šon Meloni, otvoreno homoseksualni član Kongresa.
 
„Ja ću u ovaj proces uvesti glasove koji su bili ostavljeni po strani. Mislim da je to uvek dobra stvar. To je američka priča, zar ne?“
 
Beli muškarci su osnovali ovu zemlju, ali su beli heteroseksualni muškarci sada manjina među demokratama u Predstavničkom domu. Vremena se menjaju, kaže Džon Sampls sa Kejto instituta:
 
„To je način na koji sistem i treba da funkcioniše. Zemlja se menja, demografska slika se menja, samim tim se se i politika menja“.
 
Među republikanskim kongresmenima nema takvih promena. Od 36 novih - svi su belci. Samo su tri žene. Novoizabrani republikanski zakonodavac Rodžer Vilijams kaže da je važan cilj.
 
Niko od nas nije došao istim brodom, ali smo svi u istom čamcu“.

Taj „isti čamac“ prevozi zakonodavce sa raznovrsnim prioritetima – koji su proizvod izmenjene demografske slike u njihovim distriktima.
 
Kada stupe na dužnost u januaru, neki analitičari predviđaju da će doneti zakone koji obuhvataju interese većeg broja ljudi, onih koji predstavljaju novo lice Amerike.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE