Linkovi

Kongres o sporazumu sa Iranom


Rajan Gosling i Ema Stoue poziraju sa svojim nagradama za najbolju mušku i žensku ulogu u filmskom mjuziklu "La la lend." Dodela Zlatnog globusa 2017. u Holivudu, 8. januara, 2017.
Rajan Gosling i Ema Stoue poziraju sa svojim nagradama za najbolju mušku i žensku ulogu u filmskom mjuziklu "La la lend." Dodela Zlatnog globusa 2017. u Holivudu, 8. januara, 2017.

Ova nedelja bi mogla dabude odlučujuća za sudbinu dvostranačkog zakonskog predloga prema kojem bi Kongres mogao da razmotri i usvoji ili odbaci konačan nuklearni sporazum sa Iranom.

Pažnja je sada fokusirana na Senat koji bi mogao, ili da usvoji prvobitni zakonski predlog ili da usvoji amandmane koji bi mogli da dovedu do predsedničkog veta ćime bi ta zakonodavna inicijativa bila okončana.

Ukoliko bude usvojen, zakonski predlog bi zahtevao da sankcije Iranu budu zamrznute 30 dana dok Kongres razmotri konačan sporazum sa Teheranom. Ova verzija zakonskog predloga ima snažnu podršku lidera republikanske većine u Senatu, Miča Mekonela.

„Ove sankcije su jedan od ključnih razloga zbog kojih je Iran pristao da pregovara. Ne bi trebalo da odustanemo od tog instrumenta bez konsultovanja američkog naroda, preko članova Kongresa koje je on izabrao. Sve je vrlo jednostavno.“

Medjutim, neki od republikanskih senatora stvaraju probleme Mekonelu, čineći sve što mogu kako bi izdejstvovali glasanje o svojim sporednim pitanjima, na primer - da se Teheran primora da prizna pravo Izraela na postojanje. Senator Tom Koton ne odustaje od te takozvane „otrovne pilule“ – amandamana koji bi doveo do neuspeha zakonskog predloga.

„Treba da glasamo. Ako ne želite da glasate nije trebalo da dolazite u Senat. Ako ste u Senatu i ne želite da glasate treba da odete. Govorimo o Iranu sa nuklearnim oružjem, najvećoj pretnji našoj nacionalnoj bezbednosti.“

Autori zakonskog predloga, republikanski senator Bob Korker, i njegov demokratski kolega, Ben Kardin, apeluju za uzdržanost.

„Ovo je izuzetno važno pitanje. Ono treba da bude iznad naših pojedinačnih želja kako bismo kolektivno mogli da postignemo nešto za američki narod.“

Predsednik Barak Obama izjavio je da šansa da se na proverljiv način ograniče nuklearne amibicije Irana ne bi trebalo da bude propuštena da bi se izneli brojni prigovori koje Sjedinjene Države imaju u odnosu na Iran. Portparol Bele kuće Džoš Ernest:

„Ne očekujemo da će ovi nuklearni pregovori dovesti do rešenja dugačke liste problema koje imamo u vezi sa ponašanjem Teherana. Medjutim, znam da bi te probleme bilo još teže rešiti ukoliko Iran stekne nuklearno oružje.

Senator Mekonel bi mogao da dozvoli glasanje o polarizujućim amandmanima ili da brzo okonča debatu i stavi neizmenjeni tekst zakonskog predloga na glasanje. U tom pogledu Mekonelova podrška nesputanoj debati u Senatu dolazi u konflikt sa njegovom željom da ovaj zakonski predlog bude usvojen.

XS
SM
MD
LG