Linkovi

"Čovek ptica" protiv "Odrastanja"


Ručak za kandidate za Oskara na Beverli Hilsu, 2. februara 2015.
Ručak za kandidate za Oskara na Beverli Hilsu, 2. februara 2015.

Holivud se sprema za dodelu Oskara u nedelju – veče koje predstavlja vrhunac godine za zaposlene u filmskoj industriji.

Medju favoritima za osvajanje Oskara je drama Čovek-ptica, glavni glumac Majkl Kiton kao i Edvard Norton I Ema Stoun, nominovani za sporednu mušku i žensku ulogu. Njihov film je priča o filmskom glumcu koji je nekada tumačio superheroja a pokušava da oživi karijeru na jednoj brodvejskoj sceni.

Meksički filmski stvaralac Alehandro Injaritu je koscenarista i reditelj “Čoveka-ptice”, a važi za favorita za Oskara za režiju.

Najveći rival u trci za Oskare mu je Ričard Linklejter, nominovan za dramu “Odrastanje”, koji je sniman u toku 12 godina. Itan Hok i Patriša Arket su nominovani u sporednim ulogama.

Igra imitacije norveškog reditelja Mortena Tidluma je još jedan film sa višestrukim nominacijama. Glavni glumac Benedikt Kamberbeč nominovan je za najboljeg glumca za ulogu Alana Tjuringa, stručnjaka za dešifrovanje u vreme Drugog svetskog rata. Film je zasnovan na istinitoj priči o ljudima koji su dešifrovali nemački tajni kod zvani “Enigma”.

Kira Najtli nominovana je za sporednu žensku ulogu.

Teorija svega, film o vezi fizičara Stivena Hokinga i njegove bivše žene Džejn doneo je nominacije obema zvezdama – Ediju Redmejnu i Felisiti Džons.

Medju glavnim takmičarima je i “Veliki hotel Budimpešta”, komedija reditelja Vesa Andersona…

Drama o iračkom ratu Snajperista donela je nominaciju za Oskara glumcu Bredliju Kuperu.

Džulijen Mur je nominovana za najbolju glumicu za ulogu profesorke u ranom stadijumu Alchajmerove bolesti u filmu “I dalje Alis”.

Ris Viderspun i Lora Dern su nominovane za glavnu i sporednu ulogu u filmu “Divljina”, istinitoj priči o putovanju jedne žene ka izlečenju i samospoznaji.

Medju ostvarenjima nominovanim za najbolji film na stranom jeziku su priča o korupciji Levijatan iz Rusije, kao i Timbuktu – film iz Mauritanije, zasnovan na stvarnim dogadjajima u Severnom Maliju pod represivnom džihadističkom upravom 2012.

Film Virunga je jedan od kandidata za najbolji dokumentarni film. To je priča o herojskim naporima da se spasu planinske gorile u nacionalnom parku u Demokratskoj republici Kongo.

Oči sveta biće uprte u Holivud u nedelju, kada ćemo saznati imena dobitnika Oskara 2015. na ceremoniji u Dolbi Teatru u Los Andjelesu.

XS
SM
MD
LG