Linkovi

"Mrtva" trka demokrata u Ajovi


Demokratski kandidati Hilari Klinton i Berni Sanders
Demokratski kandidati Hilari Klinton i Berni Sanders

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders nalaze se u neizvesnoj trci za predsedničku nominaciju Demokratske strane u Ajovi, prvoj državi koja glasa na primarnim izborima

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, koje je sproveo Univerzitet Kvinipijak, Sanders, koji sebe naziva nezavisnim socijalističkim demokratom, ima podršku 49 odsto demokrata, koji će najverovatnije izaći na stranačke skupove u Ajovi sledećeg ponedeljka, dok će Klinton dobiti glas 45 odsto.

Kao državna sekretarka tokom prvog mandata predsednika Obame, Hilari Klinton je bila ključni član tima, a sastajala se sa njim i posle toga, s obzirom da Obama želi da ga u Beloj kući nasledi demokrata.

S druge strane, predsednik nije toliko blizak sa Sandersom, ali ga je danas primio u Beloj kući, kako bi razgovarali o spoljnoj politici, ekonomiji i kampanji.

Posle 45-minunog razgovora, Sanders je rekao da je Obama u javnosti pokazao neutralnost, mada politički analitičar već neko vreme nagađaju da bi predsednik više voleo da Klinton bude kandidat Demokratske stranke.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da Obama veruje da je činjenica da to što je Sanders neočekivano blizu Klinton u trci za demokratsku nominaciju dobro za demokrate.

Tramp bojkotuje debatu

Poslovni magnat Donald Tramp, koji trenutno ima ubedljivu prednost u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, najavio je da će bojkotovati poslednju debatu pre prvih primarnih izbora u Ajovi.

Tramp je rekao da će neće učestovovati u debati, koja se održava samo četiri dana pre izbora, zato što smatra da mu jedan od moderatora, voditeljka Megan Keli iz kablovske mreže Foks njuz, ne bi pružila fer tretman.

Kontroverzni biznismen i Keli su u sukobu od avgusta, kada je voditeljka tokom debate pitala Trampa da objasni svoje uvredljive komentare o ženama, koje je iznosio godinama. Republikanski kandiidat je posle toga oštro napao voditeljku Foks njuza, što su osudili zvaničnici obe stranke.

XS
SM
MD
LG